Când călătorim, avem nevoie, de obicei, de o conexiune la Internet pentru a posta fotografii pe rețelele sociale, pentru a ține legătura cu membrii familiei sau pentru a comanda un taxi. Cu toate acestea, planurile de date cu roaming internațional sunt adesea foarte costisitoare, ceea ce ne împinge să căutăm alternative, cum ar fi hotspot-urile Wi-Fi care sunt gratuite sau măcar mai accesibile ca preț decât roaming-ul.
Infractorii cibernetici sunt conștienți de aceste obiceiuri și, ca atare, configurează puncte de acces false sau, pur și simplu, compromit rețelele legitime pentru a intercepta și manipula datele transferate. Rețelele Wi-Fi deschise și configurate greșit sunt, în prezent, printre preferatele infractorilor, deoarece le permit acestora să fure parole, detalii ale cardurilor bancare și alte informații private.
Specialiștii de la Kaspersky Lab și-au îndreptat cercetările spre zonele foarte populare, cum ar fi Comitetul Olimpic Brazilian, Parcul Olimpic și stadioanele Maracana, Maracanãzinho și Engenhão și au evaluat rețelele Wi-Fi pe care le vor întâlni vizitatorii. După o monitorizare rapidă, desfășurată de-a lungul a două zile, experții au descoperi peste 4.500 de puncte de acces unice în zonele marcate cu o stea pe harta de mai sus. Majoritatea acestora folosesc hardware modern de tip 802.11n, care este ideal atunci când lucrezi cu materiale multimedia, deoarece oferă viteze de până la 600Mbps. Analizând nivelul de securitate al acestora, experții Kaspersky Lab au descoperit că 18% din rețelele Wi-Fi testate erau deschise – ceea ce înseamnă că datele trimise și primite prin intermediul acestora nu erau protejate prin criptare. Mai mult, s-a descoperit că 7% din acestea folosesc WPA-Personal, un algoritm învechit, care poate fi ușor compromis.
“Informațiile obținute sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cei ce se conectează la aceste rețele cred că datele lor sunt protejate. În realitate, rețelele pot fi compromise, permițându-le infractorilor să lanseze diferite tipuri de atacuri pentru a manipula traficul si datele transmise," spune Dmitry Bestuzhev, Head of Research and Analysis pentru Kaspersky Lab Latin America.
În total, 25% din toate rețelele de Wi-Fi din zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, care pot fi cu ușurință compromise și manipulate de infractorii cibernetici pentru a fura informațiile personale și financiare ale utilizatorilor.
"Este posibil să folosești rețele de Wi-Fi deschise și să navighezi pe web în perfectă siguranță. Folosirea unei VPN (Rețele Virtuale Private) este, totuși, necesară. Noi recomandăm această tehnologie, indiferent de tipul de conexiune la Internet pe care o folosiți atunci când călătoriți, deoarece asigură criptarea oricăror informații pe care le trimiteți sau le primiți pe dispozitivul dumneavoastră. Chiar dacă cineva ar reuși să compromită rețeaua Wi-Fi, nu ar putea să vă acceseze datele fără cheile de criptare,” a mai spus Bestuzhev.
Înainte de a folosi o conexiune VPN, este important să vă asigurați că aceasta va evita apariția unor scurgeri DNS. Cel mai simplu mod de a face asta este să apelați la furnizori care își gestionează propriile servere sau care folosesc software specializat pentru această funcție, cum ar fi DNSCrypt, pentru a cripta cererile DNS. Acesta poate părea un detaliu neimportant, dar astfel de scurgeri de informații pot deveni o problemă majoră de securitate. Fiți precauți atunci când utilizați alte rețele în afară de cele de acasă sau de la birou, deoarece nu puteți ști dacă aceste conexiuni sunt sau nu compromise.