Pericolul din alimentele procesate! Sunt vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane. Iată ce au descoperit studii recente. Consumul unei diete bogate în alimente procesate crește substanțial riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral, sugerează două noi studii.
O echipă de la British Heart Foundation, care și-a prezentat studiile la Congresul Societății Europene de Cardiologie din Amsterdam, a descoperit că alimentele ultraprocesate cresc riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral, conform The Messenger.
Pericolul din alimentele procesate! Sunt vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane
Alimentele procesate sunt bogate în sodiu și zahăr. Pizza congelată, cerealele și biscuiții sunt doar câteva din alimentele procesate. Dieteticienii avertizează adesea împotriva consumului lor, deoarece au un conținut nutrițional scăzut, în comparație cu fructele, legumele și cerealele integrale naturale. Cercetările publicate la începutul acestui an au descoperit că până la 73% din dieta americanului mediu este alcătuită din alimente procesate.
Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei australiene, timp de 15 ani, a arătat că cele care au consumat cele mai mari cantități de alimente procesate au avut cu 39% mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială decât cele care nu au consumat decât cantități mai mici. Al doilea studiu, care a urmărit peste 325.000 de bărbați și femei, a arătat că persoanele care consumau alimente procesate au avut o probabilitate de 24% de a suferi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și angină pectorală, se arată în raport.
Alimentele procesate pot duce la creșterea în greutate, cancer și diabet
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că un consum de alimente, foarte nesănătoase, poate duce la creșterea în greutate, riscuri crescute de cancer și chiar diabet. Riscurile de cancer colorectal sunt legate de consumul de alimente procesate, spune CDC.
Alimentele procesate pot duce, de asemenea, la hipertensiune arterială și pot crește riscul de afecțiuni cardiace și circulatorii, cum ar fi bolile de inimă, bolile arteriale periferice și demența. Potrivit unui alt studiu, o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc a crescut de boli de inimă, cu 6%.
Scădere mai rapidă a „funcției executive”
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume. Studiul recent a constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” – capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.
Risc mai mare de demență
Un alt studiu publicat de Academia Americană de Neurologie în revista Science News a constatat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate au un risc mai mare de a suferi de demență. Alimentele foarte procesate sunt cele care conțin puține ingrediente întregi și au arome, coloranți sau alți aditivi.
Este vorba de pâinea albă, prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, hot-dog, băuturi dulci, gustări prăjite și alte produse din carne procesate.
Afecțiuni respiratorii, neurologice și renale
Nivelurile ridicate de consum de alimente ultra-procesate au fost asociate cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică (chiar și atunci când sunt limitate la persoanele care nu au fumat niciodată).
Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau afecțiuni endocrine.