Pericolul din alimentele procesate! Sunt vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane. Cu cât este mai mare consumul de alimente ultraprocesate, cu atât este mai mare riscul de a suferi de o combinație de boli cronice, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă – cunoscute sub numele de multimorbiditate. Aceasta este concluzia unui studiu privind pericolul reprezentat de alimentele procesate.
Studiul multinațional a implicat 266.666 de bărbați și femei din 7 țări europene și a fost realizat de Universitatea din Viena, în colaborare cu Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC-WHO).
Condusă de profesorul Reynalda Córdova, noua cercetare se bazează pe datele din cadrul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), informează France24.com.
Pericolul din alimentele procesate, descoperit în cel mai recent studiu
Potrivit cercetătorilor, cu cât se consumă mai multe alimente ultraprocesate, cu atât este mai mare riscul de a suferi de două sau mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă.
Mai exact, s-au observat asocieri cu produse de origine animală și băuturi îndulcite artificial (de exemplu, băuturi răcoritoare). Alimentele ultraprocesate sunt produse industrial cu ingrediente sau aditivi adăugați (de exemplu amidon modificat, uleiuri hidrogenate) care se găsesc de obicei în restaurantele fast-food sau vândute în supermarketuri.
Cele mai cunoscute exemple sunt băuturile răcoritoare, gustările ambalate dulci sau sărate, mezelurile, mâncărurile congelate.
Multimorbiditatea, o preocupare din ce în ce mai mare
Persoanele care suferă de o combinație de boli cronice (multimorbiditate) reprezintă o problemă de sănătate în creștere la nivel mondial. Concluziile acestui studiu pot contribui la strategiile preventive pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor prin recomandări alimentare, politici de sănătate și intervenții.
Reynalda Córdova a spus: „Studiul nostru subliniază importanța asigurării accesului universal la alimente proaspete și mai puțin procesate. În plus, constatările noastre subliniază importanța unei analize diferențiate a subgrupurilor de alimente ultraprocesate.”
În timp ce anumite grupuri, cum ar fi produsele de origine animală și băuturile îndulcite artificial și cu zahăr, au fost asociate cu risc crescut, alte grupuri, cum ar fi pâinea și cerealele ultraprocesate sau produsele alternative pe bază de plante, nu au arătat nicio asociere cu acest risc.
Cu toate acestea, explică ea, studiul subliniază că nu e necesar să se evite complet alimentele ultraprocesate; mai degrabă, consumul lor ar trebui limitat, în favoarea alimentelor proaspete sau puțin procesate.
Karl-Heinz Wagner, co-autor și profesor la Universitatea din Viena, susține că rezultatele indică faptul că ”recomandările alimentare existente, care se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante, sunt în concordanță cu descoperirile actuale privind alimentele ultraprocesate. Acesta este un alt motiv pentru a reduce consumul ridicat de alimente de origine animală”.