Rezultatele studiului au fost prezentate recent la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego și au examinat dietele și cogniția a peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Brazilia. Studiul a examinat participanții timp de până la zece ani și a inclus atât bărbați, cât și femei, potrivit Fox News.
Scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive”
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume.
Studiul recent a constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” – capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.
Un risc mai mare de a suferi de demență
Un alt studiu recent publicat de Academia Americană de Neurologie în revista Science News a constatat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate au un risc mai mare de a suferi de demență.
Alimentele foarte procesate sunt cele care conțin puține ingrediente întregi și au arome, coloranți sau alți aditivi. Este vorba de pâinea albă, prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, hot-dog, băuturi dulci, gustări prăjite și alte produse din carne procesate.
Alimentele ultra-procesate tind să fie preparate din ingrediente industriale, din amestecuri de amidonuri, zahăr, grăsimi saturate cu aditivi precum conservanți, lianți, îndulcitori, arome și ”amelioratori”. În Regatul Unit, alimentele sunt atât de populare încât reprezintă jumătate din dieta națională, mai mult decât în orice țară din Europa.
„Independent de cantitatea de calorii sau de cantitatea de alimente sănătoase pe care încercăm să o consumăm, alimentele ultraprocesate sunt un real pericol pentru mintea noastră”, a spus Claudia Suemoto, autoarea studiului.
Afecțiuni respiratorii, neurologice și renale
Nivelurile ridicate de consum de alimente ultra-procesate au fost asociate cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică (chiar și atunci când sunt limitate la persoanele care nu au fumat niciodată).
Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau afecțiuni endocrine.
Alimentele „tradiționale”, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, lactatele și produsele din carne, sunt procesate mai puțin.
De asemenea, se știe că în procesarea tradițională, metode precum fermentarea, conservarea și îmbutelierea sunt esențiale pentru asigurarea siguranței alimentare și a securității alimentare globale. Alimentele ultraprocesate sunt procesate mai mult decât ce este necesar pentru siguranța alimentelor.