Pericolul din alimentele procesate! Nu mai trebuie spus ceea ce ni se repetă zilnic, și-anume că dieta joacă un rol crucial în fiecare aspect al sănătății, iar sistemul cardiovascular nu face excepție. Pe lângă respectarea anumitor lucruri legate de alimentație, este clar că anumite alimente nu au ce căuta în farfurie, dacă vreți să reduceți riscul unor boli de inimă.
Printre acestea se află în special alimentele procesate, mai precis produsele din carne procesată. Medicii cardiologi chestionați de site-ul Shefinds explică de ce hot-dog-urile, slănina și mezelurile sunt cele mai proaste opțiuni.
Hot dog-ul, o alegere complet greșită
Oricât de delicios ar fi un hot-dog, adevărul este că acest produs este o alegere total greșită dacă ținem să avem o inimă sănătoasă, iar consumul în exces ar putea crește riscul unor boli de inimă.
Medicul cardiolog Michael Ross MacDonald recunoaște că hot-dog este una dintre cele mai rele cărnuri procesate pentru sănătatea cardiovasculară, menționând că este „bogată în grăsimi saturate și sodiu, care pot contribui la dezvoltarea bolilor de inimă”.
„Grăsimile saturate cresc riscul formării plăcilor în artere, îngustându-le și restricționând fluxul sanguin”, explică el.
În plus, sodiul este asociat cu o serie de probleme de sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea inimii.
„Sodiul duce la retenția de lichide, care poate solicita inima, crescând tensiunea arterială și sporind riscul unor complicații cardiovasculare”, spune MacDonald.
Slănina, la fel de periculoasă
MacDonald spune că și slănina este una dintre cele mai proaste alegeri. Consumată de multă lume mai ales la micul dejun, slănina este plină de grăsimi saturate și sodiu.
Profesorul Leonard Ganz subliniază că slănina ar trebui evitată cât mai mult posibil dacă doriți să reduceți riscul unor boli de inimă.
„Este bogată în grăsimi saturate, ceea ce poate afecta negativ profilul lipidic”, spune el.
Cercetări recente sugerează că atunci când bacteriile din intestin descompun carnea, unul dintre metaboliții produși este TMAO, care poate crește riscul de boli de inimă și rinichi, precum și de diabet de tip 2. Cărnurile procesate, precum slănina și cârnații, conțin nitrați, care pot crește inflamația, dar și sodiu care poate fi asociat cu inflamația.
Mezelurile, în fruntea listei cu alimente rele
Pe lângă carnea roșie, un alt responsabil de apariția afecțiunilor cardiace îl reprezintă mezelurile. Sunt printre cele mai puțin sănătoase cărnuri procesate și sunt pline de aditivi care ar putea afecta sănătatea generală, în special inima.
Așa cum spune dr. Michael Bargout, „mezelurile se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral”. Carnea slabă, cum este cea de curcan și de pui, reprezintă o alternativă excelentă.
Alimentele procesate pot duce la creșterea în greutate, cancer și diabet
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că un consum de alimente, foarte nesănătoase, poate duce la creșterea în greutate, riscuri crescute de cancer și chiar diabet. Riscurile de cancer colorectal sunt legate de consumul de alimente procesate, spune CDC.
Alimentele procesate pot duce, de asemenea, la hipertensiune arterială și pot crește riscul de afecțiuni cardiace și circulatorii, cum ar fi bolile de inimă, bolile arteriale periferice și demența. Potrivit unui alt studiu, o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc a crescut de boli de inimă, cu 6%.
Scădere mai rapidă a „funcției executive”
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume. Studiile au constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” – capacitatea de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.