Alimentele ultraprocesate pot contribui la declinul cognitiv, arată studii recente. În condițiile în care tot mai mulți oameni au o alimentație bazată preponderent pe alimente ultra-procesate, un nou studiu, publicat în JAMA Neurology, arată consecințele acestor alimente asupra sănătății.
Oamenii de știință au avertizat în ultimii ani că dietele nesănătoase, în special cele bogate în grăsimi și zahăr, pot provoca modificări grave creierului și pot duce la tulburări cognitive. Cercetări recente indică, din ce în ce mai mult, că o dietă săracă în nutrienți și bogată în alimente foarte procesate reprezintă un factor de risc pentru tulburările de memorie și crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer, scrie The Conversation.
Pline de arome, coloranți sau alți aditivi
Alimentele foarte procesate sunt cele care conțin puține ingrediente întregi și au arome, coloranți sau alți aditivi. Este vorba de pâinea albă, prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, hot-dog, băuturi dulci și alte produse din carne, procesate. Consumul în exces de alimente ultra-procesate a fost asociat cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică.
Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau afecțiuni endocrine. Alimentele „tradiționale”, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, lactatele și produsele din carne, sunt procesate mai puțin.
De asemenea, se știe că în procesarea tradițională, metode precum fermentarea, conservarea și îmbutelierea sunt esențiale pentru asigurarea siguranței alimentare și a securității alimentare globale.
În urma studiilor făcute în două țări s-a constatat declinul cognitiv
Într-un studiu din decembrie 2022, cercetătorii au comparat rata declinului cognitiv, pe parcursul a aproximativ opt ani, între grupuri de oameni care au consumat cantități diferite de alimente ultraprocesate. La începutul studiului, peste 10.000 de participanți care locuiau în Brazilia și-au raportat obiceiurile alimentare din ultimele 12 luni.
Apoi, în anii următori, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a participanților cu teste standard de memorie și funcție executivă. Cei care au urmat o dietă care conținea mai multe alimente ultraprocesate la începutul studiului au prezentat un declin cognitiv puțin mai mare, în comparație cu cei care au mâncat alimente ultraprocesate puțin sau deloc. Aceasta a fost o diferență relativ modestă în rata declinului cognitiv între grupurile experimentale.
Un al doilea studiu, cu aproximativ 72.000 de participanți din Marea Britanie, a măsurat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și demență. În grupul care consuma cele mai mari cantități de alimente ultraprocesate, aproximativ 1 din 120 de persoane au fost diagnosticate cu demență pe o perioadă de 10 ani. Pentru grupul care a consumat alimente ultraprocesate puțin sau deloc, acest număr a fost de 1 din 170.
Scădere mai rapidă a „funcției executive”
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume. Studiile de mai sus au constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive”- capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.