Cercetarea, care a implicat 10.775 de bărbați și femei din Brazilia, a descoperit că persoanele care au consumat mai multe alimente ultra-procesate au avut cu 28% o rată mai rapidă de declin cognitiv, comparativ cu persoanele care au mâncat o cantitate redusă de alimente ultra-procesate pe o perioadă de 8 ani, scrie Deutsche Welle.
În condițiile în care americanii și britanicii au o alimentație bazată preponderent pe alimente ultra-procesate, acest nou studiu, publicat în JAMA Neurology, arată consecințele acestor alimente asupra sănătății.
Dieta nu e singurul factor care contribuie la declinul cognitiv
Cu toate acestea, experții s-au grăbit să sublinieze că dovezile nu sunt foarte clare. „Acest studiu oferă o imagine asupra asocierii dintre consumul de alimente ultra-procesate și declinul cognitiv”, a declarat Duane Mellor, dietetician la Universitatea Aston din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.
„Problema este că sunt date observaționale, deci există dovezi de asociere, și nu de cauzalitate”. Mellor a spus că oamenii de știință cunosc deja impactul negativ al alimentelor ultra-procesate, cum ar fi chipsurile sau gogoșile, asupra sănătății. Dar, a precizat el, e greu de spus dacă aceste alimente sunt mai nocive decât dietele bogate în grăsimi adăugate, sare și zahăr. Experții mai spun că studiul nu ia în considerare alți factori care contribuie la declinul sănătății cognitive.
„Poate fi vorba și despre cazul în care persoanele cu o dietă bogată în alimente ultra-procesate mânâncă mai puține alimente sănătoase, cum ar fi legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase”, a spus Mellor.
Sănătatea cognitivă este o problemă complexă, iar declinul cognitiv poate fi cauzat de mulți alți factori, cum ar fi exercițiile fizice, fumatul, alcoolul, bolile cardiovasculare și metabolice. Studiul nu a inclus acești factori în analiză.
Obezitatea a devenit o problemă mai mare decât foametea
Experții în medicină și nutriție sunt de acord că dieta și nutriția sunt doi dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume. Dovezile indică în mod clar că obezitatea a devenit, în prezent, o problemă mai mare decât foametea. Alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare – ultra-procesate sau nu – sunt legate de obezitate, boli cardiovasculare, cancer și mortalitate crescută de toate cauzele. Un raport recent al Grupului Global pentru Agricultură și Nutriție a Sistemelor Alimentare, un grup independent de experți în nutriție și sănătate, sugerează că țările în curs de dezvoltare, unde comercializarea alimentelor procesate crește în ritm rapid, sunt foarte expuse riscului.
Sănătate cu dieta mediteraneană!
Studiile arată că modelele alimentare sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, ajută la reducerea declinului cognitiv și a apariției riscului de boli cardiovasculare. Dieta în stil mediteranean pune accentul pe aportul de alimente proaspete și reduce consumul de alimente bogate în grăsimi procesate, zahăr și sare. „Încercați să alegeți o dietă simplă și variată, bazată mai ales pe legume, nuci, leguminoase, semințe și fructe, alături de cantități moderate de produse lactate și carne neprocesată”, a spus Mellor.