Un nou studiu publicat în jurnalul Chemosphere susține că acestea conțin o substanță chimică interzisă. Studiul a detectat cantități toxice alarmante în diferite produse, inclusiv jucării pentru copii, recipiente pentru mâncare, ustensile de bucătărie, tăvi pentru carne și produse alimentare.

Cantități toxice alarmante în diferite ustensile

Agenții ignifugi sunt substanțe chimice aplicate anumitor produse pentru a le face mai puțin probabil să se ardă. Ele pot fi o preocupare pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Drept urmare, anumite state, cum ar fi California, au avertizat oamenii cu privire la unele susbtanțe ignifuge specifice, cum ar fi trioxidul de antimoniu, tris clorurat, eterul de pentabromodifenil, tetrabromobisfenolul A și fosfatul de tris (2-cloroetil), potrivit Cubbyathome.

Aceste substanțe chimice pot fi inhalate, ingerate sau absorbite prin piele

Aceste tipuri de substanțe chimice pot fi inhalate, ingerate sau absorbite prin piele și pot duce la probleme de dezvoltare a fătului și la afectarea ficatului.

Potrivit raportului, persoanele care folosesc ustensile de bucătărie din plastic negru, cum ar fi spatulele sau lingurile, pot fi expuse în medie la 34,7 părți per milion de decabromodifenil eter sau decaBDE, în fiecare zi.

Această substanță chimică face parte din familia difenil eteri polibromurați, sau PBDE, ignifugă. Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de PBDE în sânge au cu 300 la sută mai multe șanse de a suferi de cancer terminal.

Cel mai periculos este plasticul negru

ustensile de bucatarie negre
SURSA FOTO: Dreamstime

„Aș recomanda să nu folosiți plastic negru pentru materialele care vin în contact cu alimentele și nici să cumpărați jucării cu bucăți de plastic negru”, a declarat pentru CNN Linda Birnbaum, toxicolog, fost director al Institutului Național pentru Științe ale Sănătății Mediului și al Programului Național de Toxicologie.

Studiul a examinat doar materialele plastice negre, așa că nu se oferă detalii suplimentare despre plasticul de altă culoare.

Înlocuiți ustensilele de plastic negru cu unele de inox

Pentru a limita riscul expunerii, ar trebui să înlocuiți toate ustensilele din plastic din bucătărie cu cele din oțel inoxidabil, a declarat pentru CNN Megan Liu, unul dintre autorii principali ai studiului.

De asemenea, ar fi bine să renunțați la obiceiul de a reutiliza recipientele de plastic negru dacă vreți să nu aveți probleme de sănătate.

Experții speră, de asemenea, că vor exista schimbări de politică pentru a facilita acest lucru.

„Avem nevoie imediat de politici guvernamentale și corporative care să restricționeze utilizarea acestor substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi retardanții de flacără și materialele plastice periculoase, astfel încât să putem recicla articolele în siguranță, fără a ne îngrijora de contaminarea chimică și de sănătatea noastră”, a spus Liu.