Un nou studiu a constatat că dietele care includ grăsimi saturate pot duce la apariția maladiei Alzheimer, în timp ce anumite fructe, legume și cereale pot ajuta, protejând împotriva acestei boli, potrivit Zenger News.

Cercetările arată ce diete pot fi utile în reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Echipa a descoperit că dietele bazate pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană și dietele tradiționale din China, Japonia și India, reduc acest risc, mai ales în comparație cu dieta occidentală.

În plus, au fost identificați factori de risc pentru demență, inclusiv un consum mai mare de grăsimi saturate, carne, în special carne roșie, cum ar fi hamburgeri și grătar, precum și carne procesată – hot-dogs și alimente ultra-procesate bogate în zahăr și cereale rafinate.

Carnea crește factorii de risc

Ei au analizat apoi motivele pentru care anumite alimente au un impact asupra riscului de demență. De exemplu, carnea crește cel mai mult riscul de demență prin creșterea factorilor de risc precum inflamația, rezistența la insulină, stresul oxidativ și grăsimile saturate.

Acest studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, enumeră și câteva alimente care protejează împotriva maladiei Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele și legumele colorate, leguminoasele (fasolea), nucile, acizii grași omega-3 și cerealele integrale.

În general, descoperirile sugerează că, pentru a reduce riscul de Alzheimer, este importantă evitarea alimentelor ultraprocesate.

Alimentele ultra-procesate pot crește riscul de obezitate și diabet

Acest lucru se datorează faptului că alimentele ultra-procesate pot crește riscul de obezitate și diabet,  considerați factori de risc pentru boala Alzheimer. Acestor alimente le lipsesc ingredientele din alimentele vegetale integrale care țin demența departe, cum ar fi componentele antiinflamatorii și antioxidanții.

Autorii studiului spun că așa se explică, în mare măsură, relația dintre sărăcie și boala Alzheimer, deoarece alimentele ultraprocesate sunt adesea mult mai ieftine decât alternativele nutriționale.

 „Dovezile din diverse perspective susțin că o dietă care pune accentul pe fructe, legume, leguminoase, nuci, cereale integrale și nu pune pe primul plan carnea, în special carnea roșie, grăsimile saturate și alimentele ultraprocesate, este asociată cu un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer. Inactivitatea fizică și obezitatea contribuie, de asemenea, la un risc mai mare”, a declarat profesorul Edward Giovannucci, de la Universitatea Harvard, Boston.

Dieta, stilul de viață, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer pot influența declanșarea maladiei

„În plus, se știe că modelele alimentare și stilul de viață asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer afectează o întreagă rețea de mecanisme despre care se crede că sporesc riscul, inclusiv inflamația, rezistența la insulină și stresul oxidativ, printre altele.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele, dieta și stilul de viață legați de diabet, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer sunt susceptibile că pot influența riscul bolii Alzheimer”, subliniază medicul.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că ratele bolii Alzheimer în SUA vor crește cu 50%, față de nivelurile din 2018, până în 2038. S-a ajuns la această concluzie după ce au descoperit un decalaj de 20 de ani între ratele obezității și ratele bolii Alzheimer.

„În afară de tipul particular de dietă, consumul cărnii roșii, rezistența la insulină, obezitatea, speciile reactive de oxigen și stresul oxidativ, fitochimicele și homocisteina, printre alți factori, interacționează cu neuroinflamația și joacă un rol major în etiologia AD”, susține Edward Giovannucci.