Mulți români se întreabă cum îți poți da seama dacă carnea tocată este proaspătă sau este deja stricată. Pentru a fi siguri că nu veți da greș trebuie să aveți în vedere cinci pași simpli.
Carnea de vită tocată este folosită în mod obișnuit la burgeri, chiftele și cârnați, la tacos, lasagna și chiar în plăcinte. Deoarece procesul de tocare a cărnii înseamnă o expunere mai mare la aer, există un risc uriaș de contaminare cu organisme multirezistente. Alterarea și bacteriile patogene pot duce la alterarea cărnii tocate de vită. În general, bacteriile de alterare nu sunt dăunătoare, dar fac ca alimentele să își piardă calitatea și să aibă un miros și un gust neplăcut.
Data de expirare, primul indiciu
Primul indiciu este legat de data de expirare. Poate ai omis să te uiți pe etichetă și ai achiziționat deja un produs. Află că aceasta poate fi consumată în maxim 3 zile de la data marcată pe ambalaj.
Un alt aspect este cel legat de culoarea produsului. Mai exact, contează enorm aspectul cărnii, iar acest lucru e valabil și la carnea normală proaspătă, cât și la cea tocată, ori la alte produse. Astfel, carnea tocată roșiatică înseamnă că este proaspătă și poate fi consumată fără probleme. Dacă observi însă o altă culoare, precum maro, ori gri, atunci nu o cumpăra, ori dacă o ai în casă, arunc-o imediat pentru că înseamnă că este stricată.
Mirosul ne poate spune dacă carnea tocată e stricată
Un alt truc constă în miros. Dacă te afli într-un magazin unde poți să miroși carnea tocată, acest lucru te ajută și mai mult. Dacă simți un miros înțepător nu o cumpăra și cu atât mai mult nu o consuma. În anumite cazuri poți să simți mirosul și în jurul pachetului.
Alt detaliu care te poate ajuta să-și dai seama dacă carnea e stricată sau nu este legată de textura ei. Astfel, strânge carnea între degete și vezi dacă se separă în bucăți mici. Dacă nu se întâmplă acest lucru, iar carnea este lipicioasă, atunci nu o consuma în niciun caz.
Cât timp se poate consuma după ce ai dezghețat-o
Despre carnea tocată și nu numai mai trebuie să știi și cât timp o poți consuma. Spre exemplu, dacă ai achiziționat carne tocată congelată și vrei să o dezgheți, nu o ține la frigider mai mult de două zile. Dacă însă ai scos-o de la congelator și te-ai răzgândit, o poți recongela. Din nou însă, doar dacă nu au trecut mai mult de două zile. În caz contrar, aceasta poate deveni un pericol pentru organismul tău.