Conform standardelor alimentare din Australia, este sigur pentru toată lumea (inclusiv pentru femeile însărcinate) să consume conserve de ton. Conservele de ton au, în general, niveluri mai scăzute de mercur decât fileurile de ton, deoarece sunt folosite specii de ton mai mici, iar tonul este de obicei mai tânăr atunci când este prins, potrivit The Conversation.

Câte cutii de ton pe săptămână putem mânca

Testele de laborator făcute în cadrul programului științific ABC TV Catalyst, din 2015, sugerează că, în funcție de greutatea corporală și de marca exactă de ton pe care o cumpărăm, putem mânca undeva între 25 și 35 de cutii mici (95 g fiecare) de ton, înainte de a atinge imitele maxime de mercur.

Acesta este un nivel greu de atins chiar și de cel mai mare fan al tonului.

Cum ajunge în pește și cât de nociv este metilmercurul

Mercurul se acumulează pe măsură ce peștii mai mici sunt înghițiți de peștii de talie medie, care sunt înghițiți, la rândul lor, de peștii mari. Aceștia din urmă sunt cei pe care îi mănâncă oamenii. Deci, cu cât peștele este mai mare, cu atât conținutul de mercur din el este mai mare.

Majoritatea formelor de mercur sunt foarte toxice pentru oameni. Dar, pentru ca lucrurile să fie și mai grave, o proporție substanțială de mercur din pește este prezentă sub formă de metilmercur, o neurotoxină puternică formată de bacterii în ape și în sedimente.

Un consum săptămânal de peşte contaminat creşte riscul de oboseală accentuată

Deși poluarea cu mercur a crescut după industrializare, acumularea de metilmercur la pești este un fenomen complet natural. Chiar și peștii pescuiți în mijlocul oceanului, departe de orice surse poluante, vor conține metilmercur. Dacă mercurul este dăunător sau nu, depinde și de cantitatea de pește pe care o consumăm și de frecvența cu care mâncăm ton la conservă.

Doza maximă de mercur stabilită pentru populația generală este de 3,3 micrograme pe kilogram de greutate corporală, pe săptămână. 1.000 de micrograme (µg) este 1 miligram (mg).

Doza pentru gravide este de aproximativ jumătate din această valoare – 1,6 micrograme per kilogram de greutate corporală pe săptămână). În cazul adulţilor, s-a constatat că un consum săptămânal de peşte contaminat cu mercur creşte riscul de oboseală accentuată.

Femeile însărcinate sunt sfătuite să-și limiteze consumul de pește din cauza transferului placentar de mercur către făt și a efectului mercurului asupra dezvoltării neuronale. Este recomandat ca tonul în conservă să fie consumat ocazional, iar eticheta produsului să fie citită cu atenţie.