Cozonac cu nucă și cacao cu până la 16 aditivi alimentari și 26 grame de zaharuri pe 100 g. InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonaci cu nucă și cacao identificate pe piața din România.
În total au fost analizate 10 produse tip cozonac
În total au fost analizate 10 produse, de la următorii producători/distribuitori :
- Metro Cash&Carry Romania SRL;
- Auchan Romania SA;
- Carrefour România SA;
- Lidl Discount SRL;
- Kaufland Romania SCS;
- Grande Dolceria SRL;
- Vel Pitar SA;
- Grewe SRL;
- Primo Prod SRL;
- Dobrogea Panificatie SRL;
- Boromir IND SRL.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al conținutului de nucă și cacao acesta variază între 2.20% și 45% din compoziție .
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în produsele analizate:
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 – 16:
- 10% din produse au în compoziție 16 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 30% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 1 E-uri;
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
- 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E471);
- 70% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
Pentru a vedea numericul de aditivi raportat la produsele ce au făcut obiectul studiului click AICI.
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale
Valoarea energetică este cuprinsa între 286 kcal și 382 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 4g și 18g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.88g și 6g.
Cantitatea de glucide variază între 44.59g și 58g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13g și 26g.
Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 3.8g pentru produsele studiate.
Cantitatea de proteină se situează între 6.6g și 10.5g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 1.73g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.