Experții epidemiologi și toxicologi explică de ce este important să nu băgați recipiente de plastic la microunde și ce se poate întâmpla în organismul vostru când faceți asta.
Substanțele chimice din vasul de plastic sunt eliberate în alimentele reîncălzite
Nu este prima dată când medicii trag un semnal de alarmă, dar acum revin, insistând asupra pericolelor la care ne expunem.
„Introducerea alimentelor la microunde în vase plastic încălzește vasul, precum și produsul alimentar”, spune Phoebe Stapleton, profesor asociat la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea Rutgers. „Această temperatură crescută permite substanțelor chimice din vasul de plastic să fie eliberate în alimentele reîncălzite”, a declarat el pentru Foodandwine.
Acest lucru este valabil chiar și pentru materialele plastice care sunt marcate cu eticheta „sigur la microunde”, spune Kelly Johnson-Arbor, medic toxicolog la MedStar Health. De fapt, înseamnă că eticheta este mai degrabă o denumire pentru a indica faptul că recipientul de plastic nu se va topi atunci când îl folosești de câteva ori.
„În ciuda structurii chimice stabile a produselor din plastic, substanțele chimice se pot scurge din acestea, în anumite condiții, inclusiv la expunerea la temperaturi ridicate, cum ar fi cele experimentate în timpul gătirii la microunde”, subliniază ea.
Substanțele
Bisfenol-A (BPA) și ftalații se se pot acumula în țesuturile corpului
Aceste substanțe chimice includ bisfenol-A (BPA) și ftalați, care se pot acumula în țesuturile corpului. Ele sunt asociate cu efecte negative asupra sănătății.
„De asemenea, microundele cresc riscul eliberării unor particule minuscule de plastic, numite microplastice în alimente și băuturi”, spune Johnson-Arbor.
Un studiu din 2023 de la Universitatea din Nebraska-Lincoln confirmă
Un studiu din 2023 de la Universitatea din Nebraska-Lincoln susține toate acestea. Pentru studiu, cercetătorii au analizat două recipiente pentru alimente pentru copii din polipropilenă și o pungă reutilizabilă din polietilenă.
Recipientele au fost umplute cu apă deionizată sau acid acetic 3%, menite să imite produsele lactate, fructele și legumele – care se găsesc în alimentele pentru copii mici și bebeluși – și apoi le-au băgat în cuptorul cu microunde.
Cercetătorii au descoperit că acea cantitate de nanoparticule ajunsă în alimente și lichide variază, dar au estimat că sugarii cărora li se dau produse cu apă gătită încălzită la microunde și copiii mici care au consumat produse lactate gătite cu microunde au avut cele mai mari concentrații de microplastice.
Plasticul trece ușor și prin sistemele digestive
Oamenii ingerează frecvent microplastice. Acestea vin sub formă de bucăți mici de plastic care măsoară mai puțin de 5 mm diametru. Microplasticele ajung și în mări și oceane și reușesc să se infiltreze și în lanțul de aprovizionare cu fructe de mare.
Studiile asupra excrementelor umane arată că plasticul trece cu ușurință prin sistemele digestive.
Nu există studii concludente pe termen lung privind efectele consumului microplasticelor la om. Există câteva studii făcute pe animale, dar nimic definitiv care să spună cum ne poate afecta sănătatea consumul de plastic pe termen lung.
Cu toate acestea, există praguri stabilite la care multe substanțe devin toxice pentru oameni dacă sunt ingerate.
Pe de altă parte, cantitatea de substanțe chimice care ajunge în alimente depinde de tipul de material plastic care se foloseşte în cuptorul cu microunde, alimentele și starea recipientului.
Recipientele crăpate și cele care au fost spălate de sute de ori eliberează mai mult microplastic atunci când sunt încălzite.
Un studiu al Universității Victoria din Columbia Britanică, publicat în ”Environmental Science & Technology”, estimează că o persoană va consuma anual între 39.000 și 52.000 de microplastice, iar aici nu a fost luată în considerare inhalarea.
Persoanele care preferă să bea apă îmbuteliată ar putea consuma încă 90.000 de microplastice pe an, în timp ce cei care beau apă de la robinet pot consuma aproximativ 4.000 de microplastice.