O nouă alertă alimentară din partea asociaţiei InfoCons! De data aceasta, specialiştii atrag atenţia asupra pericolelor din pateul de pasăre.

Pate de pasăre cu ingredient principal apă!

Au fost analizate 37 de produse, provenind de la diverşi producători şi distribuitori. Rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare.

Din păcate, ficatul de pasăre se regăseşte într-o proporţie mult prea mică în aceste produse. Mai exact, ficatul de pasăre se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 45% din compoziție.

În cazul a 40,54% din produsele analizate, ingredientul principal trecut pe etichetă era apa. Ficatul de pasăre apare ca prim ingredient în cazul a 56,76% dintre produse. 2,70% dintre produse au în compoziție ca prim ingredient alt tip de carne.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 18,92% au în compoziție proteină animală din/de porc;
  • 18,92% au în compoziție slănină;
  • 16,22% au în compoziție șorici;
  • 5,40% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc și slănină;
  • 2,70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici.

Pateurile de pasăre conţin foarte multe E-uri

O altă problemă gravă sesizată de specialiştii InfoCons a fost cea a prezenţei E-urilor în pateurile de pasăre. 64,86% din produsele analizate aveau în compoziţie astfel de aditivi alimentari.

Numărul de aditivi alimentari conţinuţi variază între 0 şi 9. Mai exact:

  • 2,70% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 8,11% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 5,40% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 2,70% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 21,62 din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24,32% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 35,13% din produse nu au în compoziție E-uri.

Şi cantităţile de grăsimi, zaharuri sau sare au fost, de multe ori, mult mai mari decât cele recomandate pentru o alimentaţie echilibrată.

“Alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons: “Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii.

Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.

Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”