În ultima lună, zeci de loturi de fructe congelate au fost retrase din magazinele din SUA din cauza a două evenimente separate de contaminare. Primul fost o potențială contaminare cu listeria, vizate fiind pungile cu ananas și mango. Celălalt a implicat căpșuni organice congelate, asociate cu un focar de hepatită A, anunțat pentru prima dată în martie.
Fructe congelate versus fructe proaspete
Spre deosebire de legumele congelate care vin cu instrucțiuni specifice de gătit, fructele congelate nu au astfel de recomandări. Drept urmare, consumatorii pot presupune că fructele congelate pot fi consumate fără a fi gătite, spun experții citați de BBC.
„De obicei, producătorii fructelor congelate se asigură că produsele trec printr-o spălare specială pentru a elimina agenții patogeni de origine alimentară care ar putea rămâne pe produs”, spune Gina Nicholson Kramer, de la Center for Foodborne Illness Research and Prevention, Ohio State University.
„Din păcate, sistemul de spălare care urmărește eliminarea agenților patogeni, nu funcționează sută la sută”, subliniază ea.
Surse posibile de contaminare
În cazul căpșunilor congelate contaminate, un lucrător agricol, mai degrabă decât factorii de mediu, ar fi fost responsabil. Acest lucru se datorează faptului că hepatita nu este de obicei prezentă în mediu.
Când producătorii nu pot identifica exact cutiile sau câmpurile afectate de contaminare, aleg să retragă întreaga linie de producție ca măsură de precauție pentru a preveni îmbolnăvirea mai multor persoane.
Când vine vorba de o contaminare cu listeria, descoperirea originii poate fi dificilă. Listeria este un agent patogen întâlnit în natură, dar ar putea proveni și din echipamentele de producție, iar asta face mai dificilă identificarea sursei exacte, spune Kramer.
„Căile de transmitere sunt mult mai diverse”, adaugă ea.
Eforturi pentru a face fructele mai sigure
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) intenționează să își actualizeze regulile privind apa folosită înainte de recoltarea produselor.
De asemenea, a propus cerințe suplimentare de păstrare a evidențelor pentru producătorii și cei care manipulează alimentele, pentru a îmbunătăți urmărirea alimentelor în lanțul de aprovizionare.
Implicațiile asupra sănătății
Infecțiile cu hepatita A pot provoca leziuni hepatice severe și, în cazuri rare, deces. Din fericire, majoritatea cazurilor se rezolvă într-o săptămână sau două fără complicații.
Simptomele sunt tipice pentru majoritatea bolilor alimentare, cum ar fi diareea, vărsăturile și disconfortul general, cu excepția îngălbenirii vizibile a pielii sau a albului ochilor.
În SUA, există foarte puține cazuri de listeria, cu aproximativ 1.600 de cazuri pe an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Cu toate acestea, este una dintre cele mai mortale infecții transmise prin alimente, aproximativ 16% din cazuri ducând la deces.
Listeria și hepatita A sunt deosebit de periculoase pentru adulții de peste 65 de ani, precum și pentru cei cu un sistem imunitar slăbit. Femeile însărcinate și nou-născuții sunt, de asemenea, expuși riscului de listeria, deoarece poate provoca infecții sistemice care afectează organe dincolo de tractul gastrointestinal și pot duce la meningită.