Pericolul din shaorma: De aici vine boala! Specialiștii avertizează

shaorma

SURSA FOTO: Dreamstime

Pericolul din shaorma! „De aici vine boala!” Renunță definitiv la acest ingredient dacă îți pasă de sănătatea ta și vrei, totuși, să mănânci shaorma din când în când.

Pericolul alimentar din shaorma

Contrar altor produse de tip fast food, shaorma poate fi considerată o opțiune relativ mai sănătoasă. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar dacă renunțăm la un ingredient-cheie: sosul. Sosul contribuie la creșterea în greutate, produce aciditate în organism și poate crea dependență.

Potrivit lui Sorin Gadola, sosurile reprezintă cea mai mare problemă atât în cazul mâncării de tip fast food, cât și în cazul altor preparate. O shaorma fără sos pare lipsită de gust. De ce? Răspunsul este simplu: sosul conține amidon modificat, potențiatori de arome și ulei rafinat, care oferă o senzație de consistență. În sosuri se găsește „ulei de candelă”, extrem de nociv pentru sănătate.

De exemplu, ketchupul conține porumb sau sirop de porumb, zahăr, roșii și potențiatori de arome. Această combinație determină creierul să perceapă produsul ca fiind plăcut, crescând dorința de a-l consuma din nou. Astfel, oamenii devin clienți fideli. Sarea rafinată, grăsimile, uleiurile rafinate și zahărul rafinat crează dependență.

„Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Și pentru mine este un deliciu să mă uit în meniuri. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați… Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente.

Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat, la rândul ei, Diana Gadola în cadrul emisiunii TV „iThink” de pe Antena 3 CNN.

Cartofii prăjiți de la fast food: un real pericol pentru sănătate

Potrivit ei, prăjeala cartofilor nu este deloc bună. Sunt scufundați într-un ulei rafinat, considerat toxic și refolosit, aducând deja riscul unei boli.

Ea a adăugat că o alternativă mult mai sănătoasă ar fi să gătim acasă, să preparăm pizza sau să transformăm șnițelele clasice la cuptor, folosind carne sănătoasă. Prin alegerea de a face mâncare homemade, fără prăjeală, cu ajutorul cuptorului și utilizând lipie sau pâinică, putem obține o variantă mult mai sănătoasă, satisfăcând totodată pofta de mâncare.

Diana Gadola și Sorin Gadola (SURSA FOTO: Facebook, Sorin si Diana Gadola)