Convenabilă și considerată de unii ca fiind mai sănătoasă decât mâncarea tip fast-food, supa la plic cu tăiței instant este extrem de dăunătoare pentru sănătate. Tăițeii folosiți în supa instant conțin chiar și de opt ori mai multă sare comparativ cu o pungă de chipsuri.
Experții avertizează că un consum regulat al acestui aliment ambalat vine la pachet și cu o mulțime de pericole pentru sănătate, inclusiv boli de inimă, afecțiuni renale, diabet și cancer. Iată care sunt ingredientele din aceste supe cu tăiței care ne pot îmbolnăvi, potrivit Timesnownews.
Tăițeii instant sunt produse extrem de dezechilibrate. În primul rând aportul de grăsime saturată este foarte mare, făina din care sunt făcuți este albită în clor, tratată cu o serie de substanţe din materiale din care se produce petrolul.
Din ce sunt atât de nocivi tăițeii instant
De obicei, sunt făcuți din făină de grâu, apă, sare și kansui, un mineral alcalin. Kansui conferă tăițeilor elasticitate. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, un pachet de tăiței instant (81 g) conține 14 g de grăsimi totale și 6,58 g de grăsimi saturate totale, reprezentând aproximativ 33% din doza zilnică recomandată.
Pericole majore pentru sănătate
Acești tăiței instant sunt săraci în fibre, vitamine, minerale și proteine. Sunt sățioși, dar sunt o bombă de calorii. Conțin 397–3678 mg de sodiu la 100 gr, uneori chiar mai mult. În timp ce sodiul este un mineral important pentru buna funcționare a corpului, excesul de sare poate avea un efect advers.
Fiind un aliment instant, tăițeii pot crește riscul de cancer la stomac, boli de inimă, hipertensiune arterială, boli renale și chiar accident vascular cerebral. Conform limitelor de 2-5 gr stabilite de OMS pentru aportul de sodiu zilnic, consumul chiar și a unui singur pachet de supă cu tăiței instant nu este indicat.
Puține fibre și proteine
Tăițeii instant sunt foarte săraci în fibre și proteine și, prin urmare, nu sunt buni pentru persoanele care doresc fie să mănânce sănătos, fie să slăbească. Proteinele ajută la creșterea săturației și la scăderea foamei, în timp ce fibrele ajută la stimularea digestiei.
Conțin monoglutamat de sodiu
Tăițeii instant conțin MSG (monoglutamat de sodiu), un aditiv obișnuit pe care îl conțin alimentele procesate pentru a spori aroma și a le face delicioase. Experții în sănătate au avertizat cu privire la efectele sale pe termen scurt și lung asupra organismului. Multe studii au sugerat că un consum constant de MSG provoacă dureri de cap severe și cronice, greață, hipertensiune arterială, slăbiciune, contracturi musculare, dureri în piept, palpitații.
MSG este legat de obezitate și de creșterea tensiunii arteriale.
Crește sindromul metabolic la femei
Potrivit medicilor, consumul supelor cu tăiței instant de două sau mai multe ori pe săptămână poate duce la un risc mai mare de sindrom metabolic. Ingredientele procesate și cantitatea de grăsimi saturate contribuie, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale, niveluri ridicate de zahăr în sânge și risc crescut de diabet la femei.
Afectează ficatul
Ficatul poate stoca excesul de grăsimi în celulele sale. De-a lungul timpului, consumul de alimente procesate, cum ar fi tăițeii instant, poate inflama și deteriora acest organ. Funcția neregulată a ficatului provoacă, de asemenea, retenție de apă și umflare.