Pentru amatorii de gustări rapide, atunci când nu pot mânca un hamburger sau un hotdog, nimic nu sună mai bine decât o pungă de chipsuri.

Deși nu e nicio tragedie dacă, din când în când, ciugulim doi-trei cartofi prăjiți la pungă, este știut că, mâncați zi de zi, aceștia sunt un pericol pentru sănătate. O pungă cu chipsuri conține o cantitate uriașă de grăsime și sare pentru a descuraja pe oricine care urmează o dietă să se dedulcească la ea. Chipsurile nu sunt rele doar pentru siluetă, ci pot afecta grav sănătatea.

Potrivit nutriţionoştilor, ingredientele pe care le conţin sunt nocive şi cresc riscurile apariţiei obezităţii, a diabetului de tip 2, a hipertensiunii şi a bolilor de inimă, potrivit Eatthis.

Cartofii contribuie la creşterea în greutate, iar în această privinţa chipsurile din cartofi sunt interziși cu desăvârşire. Conţinutul mare de amidon şi zaharuri pe care le conţin dereglează nivelurile de insulină şi glucoză din organism. Tocmai acest dezechilibru face că senzaţia de foame să crească puternic.

Chipsurile pot contribui la apariția cariilor

Nutriționistul Blanca Garcia explică de ce ar trebui ca acest tip de aliment să fie exclus din alimentație, dacă ținem la sănătate.

„Un lucru pe care s-ar putea să nu realizați este că chipsurile pot contribui la apariția cariilor”, spune Garcia. „Acest lucru se întâmplă din cauza bacteriilor din gură care fermentează carbohidrații. Chipsurile sunt plini de amidon hidrolizat (carbohidrați descompuși). Chipsurile foarte procesate se lipesc de dinți și scad pH-ul dinților. Ele demineralizează dintele, crescând riscul apariției cariilor”, spune ea.

Centrul Medical al Universității din Rochester evaluează chipsurile drept unul dintre cele mai nocive alimente pentru dinți datorită faptului că pot provoca daune pe termen lung.

Pericolul din acrilamidă: cancer!

„Chipsurile vă expun și la o subsanță cancerigenă numită acrilamidă”, spune medicul Holly Klamer,. „Acrilamida se găsește în fumul de la țigară și în unii poluanți ai mediului, dar și în unele alimente”.

Potrivit Spitalului Winchester, acest cancerigen inodor și fără gust este folosit de obicei ca substanță chimică pentru a ajuta la conservarea alimentelor, dar apare în mod natural atunci când cartofii sunt prăjiți la temperaturi ridicate. Este o substanță invizibilă și potențial dăunătoare ADN-ului.

„Din păcate, aceste produse sunt una dintre cele mai comune surse de acrilamidă”, spune Klamer. „Unele studii pe șoareci sugerează că acrilamida poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer. Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, aceste studii sugerează că acrilamida din chipsuri poate fi o sursă de agenți cancerigeni”.

Echivalentul a cinci litri de ulei

Cercetătorii britanici susţin că chipsurile sunt atât de nesănătoase încât consumul lor zilnic este echivalentul a cinci litri de ulei pe an şi are legătură cu problemele ce ţin de hiperactivitatea copiilor, având un potenţial mare de a dezvolta celulele canceroase la adulţi.

Oamenii de știință au concluzionat, de asemenea, că gătitul cartofilor în ulei la temperaturi ridicate a dus la un produs cu un număr semnificativ de acrilamide.