Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) derulează în prima jumătate a lunii octombrie un proiect care îşi propune educarea, prin joacă, a elevilor din clasele III – VIII din Municipiul Bucureşti cu privire la pericolele pe care le pot întâmpina în spaţiul online, prin accesarea diferitelor informaţii.
„Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în colaborare cu Asociaţia StartEvo şi Centrul National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), prin intermediul platformei educaţionale Kidibot (www.kidibot.ro), desfăşoară în perioada 1-13 octombrie 2019 prima ediţie a proiectului „Kidibot Cyber Security Training”. Proiectul îşi propune educarea prin joacă a tuturor elevilor din clasele III – VIII din Municipiul Bucureşti (şi, secundar, la nivel naţional) despre pericolele pe care le pot întâmpina în spaţiul online, prin accesarea diferitelor informaţii”, se arată într-un comunicat MCSI remis marţi.
Potrivit sursei citate, viteza inovării tehnologice şi a lansării pe piaţă de noi dispozitive, programe informatice şi servicii digitale, deosebit de atractive pentru copii, pot duce la expunerea involuntară a acestora în faţa pericolelor mediului online.
Totodată, conform unui studiu efectuat pe platforma Kidibot la nivel naţional pe un eşantion de 1.288 de copii, în perioada 15-30 septembrie 2019, 86% dintre copii consideră că termenul „HACKER” este atrăgător, fără să înţeleagă ce înseamnă acest lucru.
„Internetul a devenit o realitate a vieţii copiilor noştri – acasă, la şcoală, la bibliotecă sau oriunde aceştia îşi petrec timpul liber. Dispozitivele care se conectează la internet, mai mult sau mai puţin portabile, au adus beneficii de nedescris în ceea ce priveşte învăţarea, potenţarea relaţiilor sociale sau conectarea copiilor cu familia. Totodată, însă, aceste terminale reprezintă şi surse pentru numeroase ameninţări, constituind motiv de îngrijorare pentru părinţi. În luna dedicată conştientizării importanţei securităţii cibernetice – luna octombrie a fiecărui an – întreprindem mai multe acţiuni pentru a adresa inclusiv aceste griji ale părinţilor cu privire la siguranţa copiilor lor în mediul virtual, iar concursul „Kidibot Cyber Security Training”, prin inovativitatea, interactivitatea şi competitivitatea formatului, este o platformă ideală prin intermediul căreia elevii vor putea deprinde un set de competenţe vitale în ceea ce priveşte igiena cibernetică. Recomand călduros tuturor părinţilor să îşi înscrie copiii în concurs, pentru că, dincolo de beneficiile imediate în ceea ce priveşte disciplina online a acestora, există o foarte bună şansă să descoperim, cu această ocazie, talente native care, în timp, se pot transforma în viitorii informaticieni şi ingineri IT ai României”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.
Prin această iniţiativă educaţională, copiii vor fi ajutaţi de mentori şi vor învăţa despre tehnologie şi deprinderea de a alege corect modul în care s-o folosească. În cadrul proiectului se va derula un concurs tematic gratuit, împărţit în două faze: calificare pentru eveniment şi training. Înscrierile se pot face până pe 4 octombrie, a.c., ora 20:00, pe platforma www.kidibot.ro. În încheierea concursului, copiii vor fi evaluaţi, finaliştii obţinând certificate de Mini White Hackeri.