Un alt studiu recent a descoperit microplastice în placenta femeilor însărcinate, potrivit NBC News. Cercetătorii au descoperit că cele mai abundente microplastice au fost polietilena, de exemplu din ambalaje din plastic degradate sau pungi de transport, dar și din nailon.
Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Microplasticele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate, iar la femelele de şobolan gestante trec rapid prin plămâni în inimă, creier şi alte organe ale fătului.
Își găsesc drum în sistemele vitale ale corpului
Ceea ce cercetările recente arată în mod clar este că microplasticele sunt omniprezente, că aceste particule pătrund în mod regulat în corpurile oamenilor prin inhalare sau prin consumul de alimente sau băuturi și că își găsesc drum în sistemele vitale ale corpului.
Unele studii asupra animalelor de laborator și pe celulele crescute în afara corpului sugerează că există motive de îngrijorare cu privire la modul în care aceste bucăți minuscule de plastic ne afectează fiziologia.
Oamenii de știință spun că studiile recente reprezintă un prim pas către înțelegerea impactului pe care aceste particule îl au asupra vieții noastre de zi cu zi.
„Am identificat microplastice în aerul pe care îl respirăm. Am găsit microplastice în plămâni. Contează că avem plastic în plămâni?”, spune Laura Sadofsky, expertă în medicina respiratorie la Facultatea de Medicină Hull York din Marea Britanie.
„Nu știm răspunsul la această întrebare în acest moment. Va mai dura 10 ani, 15 ani până să putem înțelege ce se întâmplă”, spune ea.
Dintre microplasticele detectate, au existat 12 tipuri, care au multe utilizări și se găsesc în mod obișnuit în ambalaje, sticle, îmbrăcăminte, sfoară și multe procese de fabricație. Au existat, de asemenea, niveluri semnificativ mai mari de microplastice la pacienții de sex masculin comparativ cu femeile.
Prezența microplasticelor în plămâni
”Microplasticele au fost găsite în probele de autopsie ale unor cadavre umane. Iar acesta este primul studiu care a arătat prezența microplasticelor în plămâni. De asemenea, arată că ajung în părțile inferioare ale plămânului. Căile respiratorii pulmonare sunt foarte înguste, așa că nimeni nu s-a gândit că ar putea ajunge acolo, dar în mod clar au făcut-o”, a precizat ea.
Între anii 1950- 2015, producția de plastic a crescut în medie cu aproximativ 8,4% în fiecare an, potrivit unei estimări publicate în revista Science. Oamenii de știință au raportat că au găsit poluare cu microplastice la mai mult de 5 mile deasupra nivelului mării și în cele mai adânci zone ale oceanului.
Ce sunt microplasticele?
Microplasticele pot fi găsite în aerul pe care îl respirăm, în praful care se acumulează pe podele și în crustaceele pe care le cumpărăm din supermarket, sugerează studiile.
Nu există o definiție unică a ceea ce este un microplastic, dar cercetătorii le descriu, în general, ca orice particule de plastic cu o dimensiune mai mică de 5 milimetri, dar mai mare de 1 micrometru.
Ele sunt mai mici decât cel mai mic grăunte de nisip, iar forma, dimensiunea și compoziția chimică a acestor particule variază. De aceea, cercetătorii se concentrează de obicei pe identificarea celor mai comuni polimeri. Ei bănuiesc că microplasticele au mai multe șanse să pătrundă adânc în corp și să treacă prin membranele de protecție din interior.