Schimbările climatice determină încetinirea AMOC, împingându-l spre un colaps
Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC), care include Gulf Stream, acționează ca o bandă transportoare planetară, aducând nutrienți, oxigen și căldură la nord din apele tropicale, în timp ce mișcă apa mai rece spre sud – într-un echilibru care menține caldă emisfera nordică. Acesta ar putea avea repercusiuni catastrofale pentru țările din Nordul Europei și nu numai.
”Nu mai considerăm că este o probabilitate scăzută: colapsul celui mai important sistem de curenți din Oceanul Atlantic ar putea avea efecte catastrofale”, spune oceanograful Stefan Rahmstorf, potrivit Livescience.
Cercetările asupra istoriei climatice a Pământului arată că AMOC s-a oprit în trecut, iar un număr tot mai mare de studii sugerează că schimbările climatice determină încetinirea AMOC, împingându-l spre un colaps dezastruos.
Va avea ”un impact devastator și ireversibil” pentru omenire
Un număr de 44 de oceanografi din 15 țări au publicat o scrisoare deschisă prin care solicită autorităților acțiuni urgente în fața acestui pericol. Ei avertizează că riscul de colaps a fost „subestimat” și va avea ”un impact devastator și ireversibil” pentru omenire.
AMOC este un sistem complex de curenţi oceanici, printre aceștia regăsindu-se și Curentul Golfului, cel care reglează căldura între tropice şi emisfera nordică.
Astfel, curenții sunt esențiali pentru condițiile de viață din Arctica. Prăbuşirea acestui sistem, deja slăbit în ultimele două decenii, îi alarmează pe oamenii de ştiinţă. Ei susțin că un astfel de colaps ar putea declanșa o serie de dezastre fără precedent.
Cel mai puternic semnal vine în apropierea coastei Norvegiei
Cel mai puternic semnal vine în apropierea coastei Norvegiei, unde temperaturile ar scădea cu 20 de grade Celsius.
”Există schimbări climatice abrupte pe care le puteți vedea în sedimentele oceanice și în datele adunate din gheața din Groenlanda. Există două tipuri. Primele sunt evenimentele bruște de încălzire, așa-numitele evenimente ”Dansgaard-Oeschger”, când, în timpul erei glaciare, AMOC a făcut un salt spre nord în mările nordice, unde ajunge astăzi.
Acest lucru a dus la o încălzire bruscă în Groenlanda, de 10 până la 15 grade Celsius, într-un deceniu”, spune Stefan Rahmstorf.
”Celălalt tip de evenimente se numesc evenimente ”Heinrich”, când AMOC se închide. Sunt cauzate de deversările mari de gheață în Atlanticul de Nord. Puteți vedea descărcarea de gheață foarte clar în sedimentele de acolo și, de asemenea, puteți spune că provine de lângă Groenlanda”, adaugă el.
Ultima dată când AMOC a schimbat modurile, în timpul Epocii Glaciare
Ultima dată când AMOC a schimbat modurile, în timpul Epocii Glaciare, clima de lângă Groenlanda a crescut cu 10 până la 15 grade Celsius într-un deceniu. Dacă s-ar opri, temperaturile din Europa și America de Nord ar putea scădea cu până la 5 grade Celsius în același interval de timp.
Datele despre puterea AMOC au fost înregistrate abia din 2004, așa că pentru a analiza modificările curentului pe perioade de timp mai lungi, cercetătorii s-au orientat spre citirea temperaturii de suprafață între anii 1870 și 2020, un sistem despre care susțin că oferă o „amprentă” pentru puterea circulației AMOC.
Introducând aceste informații într-un model statistic, cercetătorii au evaluat puterea și rezistența în scădere a curentului oceanic prin fluctuațiile sale crescânde de la an la an.