Plasticul se găsește în orice, de la îmbrăcăminte și obiecte de uz casnic, până la guma de mestecat. Un studiu recent arată acum că plasticul poate avea un impact negativ asupra metabolismului, potrivit Mic.
Publicat în revista Environmental Science & Technology, studiul a analizat 34 de obiecte care conțin materiale plastice, cum ar fi ambalajele de iaurt și bureții pentru vase. Cercetarea, efectuată la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a descoperit peste 55.000 de compuși chimici în aceste 34 de produse. Iar 11 dintre aceștia sunt cunoscuți că interferează cu metabolismul uman.
Concluzia a reieșit din testele de laborator care nu au implicat oameni, ci doar celule umane.
O treime din produse conțin substanțe chimice, care perturbă metabolismul
Metabolismul este procesul pe care organismul îl folosește pentru a transforma alimentele în energie, iar cele 11 substanțe chimice găsite în aceste materiale plastice sunt cunoscute ca substanțe care perturbă metabolismul.
Studiul s-a concentrat pe modurile în care substanțele chimice din materiale plastice afectează dezvoltarea celulelor adipoase. Așa s-a descoperit că o treime dintre produsele analizate conțin substanțe chimice, care perturbă metabolismul, determină organismul să creeze mai multe celule adipoase și pot interfera cu modul în care organismul stochează grăsimea.
„Experimentele arată că produsele obișnuite din plastic conțin un amestec de substanțe care pot fi un factor relevant și subestimat din spatele supraponderabilității și obezității”, a declarat Martin Wagner, profesor asociat de biologie la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, coautor al studiului. EurekAlert. Cu alte cuvinte, substanțele chimice din plastic ar putea contribui la creșterea în greutate.
Cum ajung aceste substanțe chimice care perturbă metabolismul în organism
Oamenii ingerează accidental mii de bucăți minuscule de plastic.
Dacă până acum oamenii de știință susțineau că substanțele chimice din plastic rămân oarecum în plastic, cercetătorii care au realizat acest studiu susțin că, în condițiile lumii reale, substanțele chimice din produsele din plastic se scurg și ajung în corpul uman. Și alte cercetări recente au arătat oamenii ingerează accidental mii de bucăți minuscule de plastic anual.