Un studiu realizat de Columbia University Mailman School of Public Health a constatat că expunerea la metale din cauza poluării mediului este legată de o acumulare crescută de calciu în arterele coronare, similar cu factorii de risc tradiționali, precum fumatul și diabetul.
Metalele din organism provenite din poluanți sunt asociate cu progresia acumulării de plăci nocive în artere
Descoperirile sugerează că metalele din organism sunt asociate cu acumularea de plăci în artere și ar putea oferi o nouă strategie pentru gestionarea și prevenirea aterosclerozei.
Ateroscleroza este o afecțiune în care arterele se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de plăci, care pot restricționa fluxul sanguin și pot provoca formarea de cheaguri.
Este o cauză principală a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolii arterelor periferice (PAD), cele mai frecvente forme de boli cardiovasculare (CVD).
Expunerea la metale poate fi asociată cu ateroscleroza timp de 10 ani
Studiul a utilizat date din Studiul multietnic al aterosclerozei (MESA) pentru a determina modul în care nivelurile urinare ale metalelor, biomarkerii expunerii la metale și dozele interne de metale influențează calciul coronarian (CAC).
Rezultatele au arătat că expunerea la metale poate fi asociată cu ateroscleroza timp de 10 ani prin creșterea calcifierii coronariene. Nivelurile CAC au fost cu 51% mai mari la momentul inițial și cu 75% mai mari pe parcursul perioadei de 10 ani.
Pentru tungstenul, uraniul și cobaltul urinar, nivelurile CAC corespunzătoare pe parcursul perioadei de 10 ani au fost cu 45%, 39% și, respectiv, 47% mai mari.
Cu toate acestea, pentru cupru și zinc, estimările corespunzătoare au scăzut de la 55% la 33% și, respectiv, de la 85% la 57%, după ajustarea pentru factori precum factorii de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială și medicamentele pentru tensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul zaharat.
Nivelurile urinare ale metalelor au variat, de asemenea, în funcție de caracteristicile demografice, cu niveluri mai ridicate observate la participanții mai în vârstă, la participanții chinezi și la cei cu educație redusă.
Participanții din Los Angeles au prezentat niveluri urinare mult mai ridicate de tungsten și uraniu și niveluri ceva mai ridicate de cadmiu, cobalt și cupru.
Poluarea, cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea cardiovasculară
Poluarea este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea cardiovasculară, iar studiul face apel la o mai mare sensibilizare și la măsuri de reglementare pentru a limita expunerea și a proteja sănătatea cardiovasculară.
Limitările studiului includ indisponibilitatea măsurilor de tranziție a plăcilor în MESA, modificările surselor de expunere și alți factori care determină variabilitatea anumitor metale măsurate și potențialul de confuzie reziduală și necunoscută a măsurătorilor de expunere variabile în timp.