Un nou studiu, publicat în cursul zilei de joi, arată riscurile crescute la care se expun cei infectați cu coronavirus. Oamenii de știință știau de la început că acest lucru se poate întâmpla, însă nu aveau informații complete.
Pericolul real la care se expun cei infectați cu COVID. Medicii tocmai au descoperit
Noul studiu arată că persoanele care s-au infectat cu coronavirus au un risc crescut de a prezenta cheaguri de sânge la șase luni de la momentul contaminării.
Studiul suedez, publicat în British Medical Journal, arată că virusul crește riscul de tromboză venoasă profundă – cheag de sânge format la nivelul picioarelor – în primele trei luni de la infectare, scrie France Presse.
Presa internațională mai scrie, citând studiul, că același virus crește riscul de embolie pulmonară – cheag de sânge format în plămâni – în primele șase luni de la infectare.
Noul studiu a scos la iveală că în primele două luni de la contractarea bolii, pacienții au parte de un risc crescut de eveniment hemoragic.
Autorii studiul precizează că pacienții care prezintă comorbidități și cei care au o formă gravă de COVID sunt și mai expuși în a forma cheaguri de sânge. De asemenea, ei au mai spus că riscul a fost extrem de ridicat în timpul primului val al pandemiei, față de următoarele două.
La început nu existau atâtea informații
Chiar dacă oamenii de știință știau de faptul că virusul crește riscul de tromboză venoasă, la începutul pandemiei ei aveau puține informații.
La studiu au participat peste un milion de persoane din Suedia care au fost infectate cu coronavirus în perioada 1 februarie 2020 și 25 mai 2021. Pacienții au fost grupați în funcție de vârstă, sex și loc de rezidență și au fost comparați cu peste 4 milioane de persoane care nu au prezentat rezultate pozitive la teste COVID-19.
Ulterior, oamenii de știință au calculat rata de apariţie a trombozei venoase profunde, a emboliei pulmonare şi a evenimentelor hemoragice la persoanele care au avut COVID-19 în decursul unei perioade de control şi au realizat comparaţii cu un grup-ţintă.
Autorii studiului scriu că riscurile crescute observate în timpul primului val al pandemiei în raport cu următoarele două valuri s-ar putea explica prin îmbunătăţirile ulterioare ale tratamentelor şi prin creşterea acoperirii vaccinale în rândul pacienţilor mai vârstnici.
Ei mai spun că rezultatele justifică măsurile ce vizează prevenirea evenimentelor trombotice (precum administrarea de tratamente ce previn formarea unui cheag în vasele sangvine), în special pentru pacienţii de mare risc, precum şi consolidarea gradului de conştientizare în rândul populaţiei privind importanţa vaccinării împotriva COVID-19.