Efectul aspirinei zilnice este un mit
Administrarea aspirinei în doze mici zilnic nu ajută la prevenirea celui mai frecvent tip de accident vascular cerebral în rândul persoanelor în vârstă, din contră, poate crește riscul unei hemoragii cerebrale periculoase, potrivit NewScientist.
„Aceasta este doar o dovadă în plus că prescrierea de aspirină persoanelor care nu au nevoie de ea nu este o idee bună”, a precizat John McNeil, profesor în cadrul Universității Monash din Melbourne, Australia.
Îmbătrânirea crește șansele de dezvoltare a cheagurilor de sânge cu potențialul de a bloca circulația către creier, declanșând ceea ce este numit accident vascular cerebral ischemic. Medicii fac însă o greșeală atunci când le prescriu uneori persoanelor vârstnice o cantitate de între 75-100 de miligrame de aspirină.
Deși aceasta este considerată în general o doză mică, aspirina, chiar și în doze mici, nu vine fără riscuri, potrivit lui McNeil, care a arătat în cadrul unui studiu că o doză zilnică mică de aspirină crește riscurile de deces la persoanele în vârstă.
McNeil și echipa sa au investigat incidența accidentelor vasculare cerebrale și a hemoragiilor interne ale capului la 19.114 persoane pe o perioadă medie de aproape cinci ani. Dintre acești participanți, 17.725 aveau cel puțin 70 de ani, majoritate subiecților erau de culoare albă, restul de 1.389 de participanți erau adulți hispanici sau afro-americani cu vârsta de 65 de ani Niciunul dintre participanți nu avea antecedente de accident vascular cerebral sau orice altă afecțiune cardiovasculară la începutul studiului.
Rezultatele alarmante ale studiului
Jumătate dintre participanți au primit 100 de miligrame de aspirină zilnic, pe când cealaltă jumătate a primit tratament placebo. Dintre cei care au luat aspirină în doze mici, 1,5% au suferit un accident vascular cerebral ischemic în timpul perioadei de studiu, comparativ cu 1,7% în grupul placebo. Cercetătorii au demonstrat astfel că aspirina nu a redus riscul de accident vascular cerebral ischemic.
În ceea ce privește efectele secundare ale aspirinei, cercetătorii au descoperit următoarele: 1,1% dintre participanții care au luat aspirină în doze mici au suferit hemoragii în interiorul sau în jurul creierului, comparativ cu doar 0,8% dintre cei care au luat tratament placebo.
Deși diferența poate părea mică, rezultatele sunt deosebit de importante deoarece hemoragia intracraniană este de obicei mai fatală decât un accident vascular cerebral ischemic, potrivit lui McNeil.
Aspirina subțiază sângele, însă vasele de sânge ale oamenilor slăbesc în mod natural odată cu vârsta, ceea ce le face mai susceptibile la hemoragie. McNeil susține că rezultele studiului se aplică doar persoanelor fără antecedente de accident vascular cerebral, în cazul celor care au un istoric de acest fel, o doză mică de aspirină poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.