Există un anumit risc la care cu toții ne expunem în propria locuință. Este vorba de umiditatea din casă. Aceasta este un factor foarte important pentru sănătatea noastră, dar și a familiei. Toți trebuie să avem în vedere anumite semne care ne indică dacă aerul respirat te poate îmbolnăvi.
Toți am auzit vorbindu-se cel puțin o dată în viață de pericolul de a avea umiditate în casă. Câți dintre noi știm însă că aceasta nu afectează doar mobilierul din locuință sau ușile? Umiditatea scăzută din casă poate provoca chiar probleme respiratorii serioase. În același timp, umiditatea ridicată provoacă mucegai și apariția altor bacterii.
Cum se poate vedea însă dacă umiditatea este ridicată? Primele semne se observă pe pereți, lângă fereste, unde apare condensul și miros de mucegai sau stătut. Pe de altă parte, semnele unui aer uscat sunt: podele uscate, crăpături în vopsea, lemn sau izolație și depunerea prafului mult mai rapidă.
În cazul în care umiditatea este scăzută, inclusiv sănătatea noastră va avea de suferit. Vom observa un sistem imunitar scăzut, nas uscat, senzație de gât uscat, piele uscată. În ceea ce privește umiditate crescută, atunci vom observa că avem alergii, crize de astm, iritații la nivelul nasului și probleme la nivelul aparatului respirator.
Pericolul din casă de care nici nu știai! Cum poate fi preîntâmpinat
Ca să venim în preîntâmpinarea acestei probleme grave, este bine să avem un hidrometru. Acesta este aparatul care monitorizează nivelul de umiditate din locuința ta. Valoarea optimă este de 45% și se poate obține cu ajutorul unor aparate speciale: umidificator și dezumidificator.
O altă modalitate mult mai simplă, este să adăugăm 3 cuburi de gheață într-un pahar. După ce le amestecăm bine, stăm 3 minute. Dacă pe exteriorul paharului nu se formează condens, atunci aerul din casă este foarte uscat.
Pericolul din casă de care nici nu știai! Îți poate afecta puternic sănătatea
Umiditatea din cameră depinde de sezon, de exemplu, vara, de obicei, este mai mare. Dar pe căldură poate scădea, astfel încât condițiile meteorologice afectează foarte mult și acest indicator. Aerul condiționat este de asemenea uscat, mai ales dacă nu deschideți geamurile. Iarna, umiditatea din cameră scade din cauza lipsei schimbului de aer cu strada, precum și sub influența aparatelor de încălzire. Umiditatea ridicată poate apărea pe vreme foarte ploioasă, mai ales dacă temperatura este scăzută. Acest lucru se întâmplă adesea în bucătărie sau baie.
Aerul uscat crește riscul de răceli și boli virale. Prin urmare, este atât de important să menținem umiditatea optimă a aerului într-o cameră în care o persoană petrece mult timp. Aerul uscat puternic agravează și starea pielii, reduce și forțele de protecție. Părul și unghiile devin fragile și uscate. În plus, există multă praf în aerul uscat care poate intra în tractul respirator, provocând boli sau alergii bronhopulmonare. Acarienii de praf și alți microbi cresc în praf.