Pericolul uriaș din carnea roșie! Te poți îmbolnăvi grav! Cea mai recentă cercetare arată că o dietă bogată în carne roșie crește riscul de boli cardiovasculare.
Bazându-se pe cercetări anterioare, care au indicat un produs secundar metabolic, cunoscut ca TMAO (trimetilamina n-oxid), format când bacteriile intestinale digeră carnea roșie, noul studiu identifică mecanismul genetic și procesul biochimic prin care bacteriile intestinale convertesc secvențial alimentele.
Dacă sunteți un fan al cărnii roșii, indiferent de avertismentele cu privire la pericolele acesteia pentru sănătate, ideea de a renunța la friptura în sânge nu pare deloc tentantă. Așa cum unii continuă să fumeze, în ciuda avertismentelor de pe pachetele de țigări, iubitorii de carne roșie consideră că este imposibil să renunțe la plăcerea suculentă, în ciuda conexiunilor cu boli grave, scrie Jerusalem Post.
Acest tip de carne poate crește riscul bolilor de inimă și diabetului
De-a lungul anilor, experții au recunoscut potențialul nociv al consumului de cantități mari de carne, dar nu s-au pus de acord cu privire la o anumită cantitate, la frecvența și la amploarea acestor riscuri. În iulie 2023, o revizuire amplă a fost publicată în Jurnalul Societății Europene de Cardiologie (ESC), aducând o nouă lumină asupra impactului pe termen lung al cărnii roșii asupra sănătății. Revizuirea a analizat studii anterioare, dezvăluind că acest tip de carne poate crește riscul unor boli de inimă și al diabetului. Aceste descoperiri se aliniază cu alte studii care leagă acest aliment preferat de anumite tipuri de cancer. Și totuși, cum puteți continua să savurați carnea roșie, minimalizând în același timp riscurile pentru sănătate? Iată tot ce trebuie să știți, dacă nu vreți să excludeți carnea roșie din alimentație.
Alegeți bucățile de carne mai sănătoase
Este esențial să rețineți că, atunci când se vorbește de carnea roșie, este vorba de toate tipurile de carne de mamifere musculare, inclusiv carne de vită, miel, vițel, capră și porc. Acest lucru contrastează cu clasificarea tradițională a cărnii în ”roșu” și „alb”.
În această categorie veți găsi diferite tipuri de carne, cu profiluri nutriționale diferite. Carnea roșie, în general, este bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi fier, zinc, vitamina B12 și proteine. Deși acești nutrienți există în produsele pe bază de plante, ei sunt absorbiți mai ușor din carne. Pe de altă parte, carnea roșie conține cantități substanțiale de grăsimi saturate, deși procentul poate varia foarte mult, de la 1 la 25%, în funcție de metodele de tăiere și de creștere. Carnea tocată conține de obicei procente de grăsimi saturate cuprinse între 2 și 9%.
Carnea de vită de bună calitate nu are multă grăsime
Carnea mai slabă are un nivel mai scăzut de grăsime și poate atenua riscul de boli de inimă, diabet și cancer. În timp ce mulți asociază grăsimea cu sursa principală de aromă a cărnii, carnea de vită de bună calitate nu conține multă grăsime. Unii susțin că vita Wagyu, originară din Japonia, renumită ca fiind „cea mai gustoasă și mai scumpă carne din lume”, reprezintă o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie convențională datorită conținutului mai mare de grăsimi nesaturate.
Carnea procesată, plină de grăsimi saturate și conservanți, ar trebui eliminată din dietă sau măcar redus consumul. Produse precum cârnați, salamuri, hot-dog și bacon prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Revizuirea științifică de mai sus indică faptul că doar 50 de grame din aceste alimente poate crește riscul de boli de inimă cu 26% și riscul de diabet cu o medie de 44%.
Alegeți cu atenție metodele de gătit
Studii recente au evidențiat o legătură surprinzătoare între anumite alimente, inclusiv carnea, pâinea prăjită și chiar chipsurile, și un risc crescut de cancer, dar numai atunci când sunt gătite până când se ard. Consumul de alimente carbonizate introduce produse avansate de glicație finală (AGE) în corpurile noastre, care cresc riscul de inflamație, boli de inimă și diferite tipuri de cancer. Dacă preferați o bucată de carne bine făcută, este timpul să vă schimbați gustul. Experții recomandă reducerea prăjirii și a preparării la grătar în favoarea coacerii sau a fierberii. Acest sfat se extinde și la alte alimente predispuse la carbonizare, inclusiv la pâine și diverse mâncăruri tradiționale.
Controlați consumul săptămânal de carne roșie
Limitarea consumului săptămânal de carne roșie, slabă, la cel mult 450 de grame, este recomandabilă pentru a reduce riscul de cancer. Recomandarea poate fi și mai strictă – până la 350 de grame de carne gătită, neprocesată, pe săptămână, pentru a reduce riscul de boli de inimă.
Organizația Mondială a Sănătății pledează și ea pentru limitarea consumului de carne pentru a proteja mediul și a reduce poluarea. Pentru a respecta recomandările OMS, ar trebui să consumați mai puțin de 98 de grame de carne roșie pe săptămână. Luați în considerare includerea în alimentație a cărnii de pui și a peștelui, dacă aceste recomandări par provocatoare. Aceste alimente oferă organismului proteine și nutrienți și prezintă mai puține riscuri pentru sănătate decât carnea roșie.