O nouă cercetare arată că o dietă bogată în carne roșie crește riscul de boli cardiovasculare. Bazându-se pe cercetări anterioare, care au indicat un produs secundar metabolic, cunoscut ca TMAO (trimetilamina n-oxid), format când bacteriile intestinale digeră carnea roșie și alte produse de origine animală, noul studiu identifică mecanismul genetic și procesul biochimic prin care bacteriile intestinale convertesc secvențial alimentele.
Studiile anterioare au asociat nivelul ridicat de TMAO din sânge cu riscul ridicat de formare a cheagurilor de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral, scrie Genengnews.
„Nivelurile sanguine de TMAO sunt un factor prezicător al riscurilor viitoare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces”, susține medicul Stanley Hazen, de la Clinica Cleveland. De asemenea, TMAO duce la coagularea sângelui și ateroscleroză.
Legătura dintre o dietă bogată în carne roșie și riscul bolilor cardiace
Studiul publicat în revista Nature Microbiology vine cu noi dovezi directe ale faptului că producția de TMAO din stomac crește din cauza colinei, ceea ce mai apoi determină formarea de trombocite (tip de celule sangvine), predispuse la formarea de cheaguri de sânge.
„Aceste noi studii identifică grupul de gene microbiene intestinale responsabil pentru a doua etapă a procesului, care leagă o dietă bogată în carne roșie de riscuri crescute de boli cardiace”, a spus Hazen, autorul principal al lucrării. „Această descoperire ne ajută să ne îndreptăm către noi ținte terapeutice pentru a preveni sau a reduce riscul de boli cardiovasculare asociate alimentației”, afirmă el.
Creștere a nivelurilor de TMAO în sânge și urină
Studiul a inclus 113 participanți, cărora li s-au furnizat (în ordine aleatorie) planuri de masă complete, cu preparate fie cu surse de proteine din carne roșie și carne albă, fie cu produse vegetariene.
După o lună de dietă cu carne roșie, marea majoritate a participanților a experimentat o creștere a nivelurilor de TMAO în sânge și urină. În medie, nivelurile de TMAO din sânge au crescut de aproximativ 3 ori în timpul dietei cu carne roșie, în comparație cu dietele cu carne albă sau fără carne, unii pacienți prezentând o creștere de peste 10 ori. Analizele de sânge au arătat ca trombocitele acestora erau mai predispuse la formarea de cheaguri de sânge.
Creșteri similare au fost observate și în urină.
După ce pacienții au oprit dieta cu carne roșie, nivelurile de TMAO din sânge și urină au scăzut în luna următoare.
Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că și carnitina, un nutrient care se găsește în carnea roșie și în unele băuturi energizante, este transformată în TMAO în intestin, printr-un proces în două etape, facilitat de bacterii intestinale distincte.