Un raport publicat luna trecută arăta că peste 150 de trilioane de microplastice plutesc în voie la suprafața oceanelor. Desigur, cu efecte dăunătoare pentru mediu și pentru viața marină. Experții au avertizat, de asemenea, că „plasticoza” este o boală nouă, fibrotică, în care expunerea la plastic provoacă păsărilor marine țesut cicatricial extins și fibroză.
Nu doar materialele plastice vizibile, care se răspândesc pretutindeni, cauzează probleme sănătății și mediului, scrie smh.com. Cel mai interesant lucru este că daunele pe care le pot provoca particulele de microplastic ar putea depinde de forma lor. Cercetătorii au descoperit că microplasticele cu o formă neregulată au fost foarte puternice atunci când s-a constatat moartea celulelor
În încercarea de a dezvălui efectele acestora și a influența politicile guvernamentale, o echipă condusă de cercetătorii de la Universitatea din California a efectuat prima revizuire rapidă a efectelor microplasticelor asupra sănătății, făcând mai multe studii pe animale. Deși se estimează că fiecare om ingerează, săptămânal, o cantitate de microplastice similară unui card de credit, găsirea unor dovezi directe ale efectului pe care îl are acest lucru este foarte dificilă. Asta pentru că realizarea unor studii în care oamenii consumă materiale plastice nu este etică, iar cercetătorii trebuie să se bazeze pe datele din studiile pe animale, ceea ce este mai puțin relevant pentru experiența umană.
Studiile epidemiologice pot dura și zeci de ani, așa că se fac doar studii pe animale
„Există aproximativ 350.000 de substanțe chimice utilizate la nivel global, cu doar o fracțiune evaluată pentru siguranță”, explică unul dintre autorii lucrării, dr. Nick Chartres.
„Majoritatea acestor substanțe chimice (petrochimice în cazul materialelor plastice/microplastice) au intrat în mediul nostru fără evaluări ale efectelor lor asupra sănătății umane”, arată acesta.
Studiile epidemiologice pentru a examina efectele acestora pot dura și zeci de ani și, subliniază Oliver Jones, profesor de chimie la RMIT. Deocamdată, trebuie să ne bazăm pe studiile pe animale, spune Chartres, director asociat la Programul pentru Sănătatea Reproducerii și Mediul din cadrul Universității din California.
„Am găsit dovezi concludente în studiile pe animale că expunerile la microplastic pot dăuna, atât la masculi cât și la femele, fertilității și sănătăţii respiratorii şi pot induce modificări biologice care sunt markeri pentru riscul crescut de cancer în tractul digestiv”, spune el.
Microplasticele pot duce la probleme mari de sănătate
„Acest raport confirmă ceea ce avertizam de mult”, spune el.
„Microplasticele (sau orice plastic ingerat) pot duce la probleme de sănătate, indiferent că este vorba despre cancer, probleme cu rinichii, ale tractului digestiv sau alte consecințe negative asupra sănătății.”
Acestea fiind spuse, lipsa dovezilor solide îl face pe Jones mai precaut.
„Există o mare incertitudine. Pericolul iminent pare puțin probabil, deoarece materialele plastice au fost folosite din anii 1950”, spune el, adăugând că doza și forma lor este cea care face diferența.
Chartres subliniază, pe de altă parte, că industria folosește tactici de a bloca studiile științifice și cere studii pe termen lung astfel încât să poată continua să-și vândă produsele.
Daune ireversibile celulelor creierului
O serie de cercetări anterioare au demonstrat modul în care microplasticele pot modifica forma celulelor pulmonare umane și se pot infiltra în bariera hematoencefalică (interfaţa dintre circulaţia periferică şi sistemul nervos central) la șoareci.
Studiile au sugerat, de asemenea, că substanțele chimice din materiale plastice pot provoca daune ireversibile celulelor creierului, după ce s-au găsit particule de plastic în 93% din apa îmbuteliată și în probele de fecale umane colectate în întreaga lume.
Cel mai recent studiu condus de oamenii de știință de la Hull York Medical School este descris ca fiind primul de acest gen, pentru că explorează cât de mult plastic consumăm și care sunt efectele acestor concentrații asupra celulelor umane.
Apa îmbuteliată în sticle de plastic, pericol major pentru sănătate
Microplasticele sunt fragmente minuscule care se descompun din materiale plastice mai mari, inclusiv sticle, anvelope, produse de înfrumusețare, țigări, îmbrăcăminte și lenjerie de pat din fibre sintetice.
„Cercetarea actuală sugerează că apa îmbuteliată în sticle de plastic de unică folosință este una dintre căile principale prin care microplasticul poate pătrunde în organism”, spune Jones, „deci renunțarea la consumul de apă îmbuteliată ar fi o modalitate eficientă prin care oamenii pot reduce expunerea potențială la microplastice”.
De asemenea, putem evita ambalajele din plastic și alte materiale plastice de unică folosință (de exemplu, pungi le de plastic), dintre care 98% provin din combustibili fosili.