Noile reguli se referă la permisele mobile digitale și la o perioadă de probă obligatorie pentru șoferii noi. Legislatorii europeni au făcut eforturi pentru îmbunătățirea educației șoferilor, asigurându-se că sunt mai bine echipați pentru a face față condițiilor din lumea reală, scrie Birminghammail.

Cu ce vor trebui să se familiarizeze șoferii din UE. Noi reguli pentru permisul de conducere

Noi reguli pentru permisul de conducere. Presa britanică scrie că șoferii vor trebui să se familiarizeze cu riscurile asociate unghiului mort, cu utilizarea sistemelor de asistență pentru șofer și tehnicile de deschidere în siguranță a ușilor mașinii pentru a preveni accidentele în care sunt implicați bicicliști.

Un accent suplimentar va fi pus pe testarea pentru condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi conducerea pe zăpadă și drumuri cu polei, în încercarea de a reduce accidentele în medii provocatoare. Aceste reforme reprezintă un pas semnificativ către obiectivul „Viziunea Zero” UE de a elimina decesele provocate de accidente rutiere până în 2050.

Raportorul Parlamentului European, Jutta Paulus, a declarat: „Noua directivă privind permisul de conducere face viața oamenilor mai ușoară – mai digitală, mai flexibilă și mai puțin birocratică. În același timp, dăm un semnal clar pentru o mai mare siguranță rutieră în conformitate cu Viziunea Zero: mai puține accidente, mai puține răniri și mai puține decese pe drumurile noastre”.

 Noi reguli pentru permisul de conducere. Va fi un progres siguranța rutieră europeană

Europarlamentarul Elżbieta Łukacijewska, negociatorul principal al Grupului PPE, a numit acordul „un progres pentru siguranța rutieră europeană și libera circulație”. „Eforturile noastre vor duce la drumuri mai sigure, o mobilitate mai bună, mai puține accidente și o protecție mai mare pentru toți utilizatorii drumului”, a adăugat ea.

Noile măsuri reprezintă un efort concertat de a reduce accidentele și decesele, abordând nevoile șoferilor în era digitală, subliniază sursa citată.

Cele mai sigure drumuri se află în Suedia și Danemarca

În ceea ce privește siguranța rutieră, un subiect de mare interes pentru autoritățile europene, statisticile recente sunt mixte. În 2024, accidentele rutiere din Uniunea Europeană au dus la pierderea a aproape 20.000 de vieți, o scădere ușoară față de anul anterior. Cele mai sigure drumuri se află în Suedia și Danemarca, iar cele mai periculoase în Bulgaria și România, cu rate de decese mult mai ridicate.

Noua directivă urmează să fie aprobată oficial atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu. Odată ratificate, statele membre UE vor avea la dispoziție patru ani pentru a transpune prevederile în legile lor naționale și pentru a se pregăti pentru implementare.