S-a detonat bomba despre pensii. Anunț important pentru românii care lucrează după ce se pensionează

Doina Pârcălabu, fosta şefă de la Casa de Pensii, a spus că românii care lucrează după ce se pensionează nu vor primi puncte de stabilitate. Totodată, i-a avertizat pe seniori că nu sunt bani pentru viitoarele majorări.

„Așa cum e scris textul de lege, cei care au lucrat după momentul în care au primit prima decizie de pensie nu vor fi luate acele perioade în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru puncte de stabilitate.

Sumele încasate ca venituri salariale constituie motiv de recalculare a pensiei… acel surplus ca să spun așa. O explicație pe care eu o găsesc este și aceea de a stimula rămânerea în activitate înainte de a lua decizia să te pensionezi plecând și de la acest beneficiu”, a explicat fostul președinte al CNPP.

Întrebată dacă se așteaptă la o altă creștere a impozitelor în acest an, în afara recalculării din septembrie și a creșterii pragului de impozitare care afectează deja o categorie specifică, ea a răspuns:

„Eu cred că nu este o temă care poate să fie luată în discuție.

Să se facă recalcularea, să vedem în ce măsură acele inechități sunt eliminate și abia după să lăsăm sistemul să se așeze, legea să-și producă efectele în totalitatea ei și abia după aceea, după regula generală, se vor face majorări de pensii pentru că în legea 360 este indicată regula generală și atunci pensionarii pot să-și facă calcule și să putem să invocam acel principiu după care funcționeaza legea sistemului public”.

bani
Ce se întâmplă cu banii de pensie ai românilor? / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce sunt, de fapt, punctele de stabilitate?

Stabilitatea în activitate, definită ca perioade lungi de cotizare fără întreruperi semnificative, va fi premiată prin acordarea de puncte suplimentare. Aceste puncte adiționale vor avea un impact direct asupra creșterii valorii pensiilor.

Începând cu 1 septembrie 2024, persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate după următorul algoritm:

  • Pentru fiecare an de cotizare peste 25 de ani, se vor acorda 0,5 puncte.
  • Pentru fiecare an de cotizare peste 30 de ani, se vor acorda 0,75 puncte.
  • Pentru fiecare an de cotizare peste 35 de ani, se va acorda 1 punct.

Acești români vor primi 1.000 de lei în plus la pensie

Amintim că Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a confirmat că există pensionari români care vor beneficia de creșteri ale pensiilor cu peste 100%. Aceste creșteri vor avea loc în urma procesului de recalculare, conform declarației sale la postul de televiziune Antena 3.

După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile vor fi suplimentate și în luna septembrie, când va avea loc recalcularea pensiilor.

Recalcularea fiecărei pensii va ține cont de mai mulți factori, așa cum au fost menționați anterior. În consecință, procentele de creștere vor varia de la un pensionar la altul. Totuși, există niște tabele orientative în acest sens.

Autoritățile au asigurat că pensionarii vor beneficia de majorări ale pensiilor începând cu 1 septembrie și că nicio pensie în plată nu va fi redusă. În același timp, va intra în vigoare legea pensiilor, care introduce o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Această nouă formulă va aduce creșteri de pensii pentru cei care au muncit mulți ani (ideal peste 35 de ani). De asemenea, va reduce importanța grupei de muncă în termeni financiari. Cu toate acestea, nu va avantaja pensionarii care au avut o perioadă de muncă mai scurtă, sub 25 de ani.

Daniel Baciu a evidențiat că punctele de stabilitate reprezintă un factor crucial în recalcularea pensiilor. Mai multe puteți afla aici.