Când este cel mai bine să ieși la pensie? Duminică seară, pe 7 iulie, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit explicații în acest sens, având în vedere modificările legislative care vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie.
Când este cel mai bine să ieși la pensie?
Când este cel mai bine să ieși la pensie? Simona Bucura Oprescu a spus că „depinde de fiecare în parte”. Ministrul a adăugat că de la 1 septembrie, unii pensionari vor avea, categoric, anumite avantaje.
„Depinde de fiecare în parte. Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii. Mă refer la pensia limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a declarat ea în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, la Realitatea PLUS, moderată de Anca Alexandrescu.
Ce se întâmplă cu pensiile persoanelor cu dizabilități
Simona Bucura a răspuns întrebărilor telespectatorilor. Iar una dintre ele a fost „ce se întâmplă cu pensiile celor cu dizabilități”.
Ministrul Muncii a explicat că în conformitate cu noua lege a pensiilor, indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități vor beneficia de un punctaj suplimentar pentru a lua în considerare această categorie. De asemenea, pentru cei cu invaliditate, există o modificare în legislația pensiilor care permite acestora să lucreze în funcție de capacitatea lor de muncă, o schimbare semnificativă față de prevederile vechii legi. Aceasta înseamnă că, de exemplu, o persoană cu dizabilitate care poate desfășura activități IT poate beneficia atât de o pensie de invaliditate, cât și de venituri dintr-un contract individual de muncă.
„Indemnizațiile celor cu dizabilități vor avea și pe noua lege, sigur, un punctaj suplimentar de așa manieră încât să ținem cont și de această categorie. Pe de altă parte, pentru cei cu invaliditate, venim cu o noutate în legea pensiilor astfel încât în funcție de capacitatea de muncă pe care o au aceștia să poată și lucra dacă își doresc. Ceea ce pe vechea lege nu se putea. Nu era posibil. Astfel încât dacă… și acesta este un exemplu pe care l-am dat de fiecare dată și dacă…
Știți că fiecare dintre noi și prin faptul că lucrăm avem un sens. Și dacă avem o persoană aflată în scaun cu rotile, dar care poate fi un foarte bun IT-ist, acesta să poată lucra în baza legii, astfel încât să primească și pensie de invaliditate, dar să și beneficieze de venit ca urmare a unui contract individual”, a spus ea.
Se iau în considerare sporurile primelor la recalculare?
Întrebată dacă la a doua recalculare după 1 septembrie 2024, care include luarea în considerare a sporurilor primelor, se prevede recalcularea doar până în anul 2001, Simona Bucura Oprescu a răspuns:
„Se iau în calcul. Deci, important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care pentru sporurile nepermanente pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță.
Asta a creat o mare frustrare pensionarilor. Este vorba despre sporurile nepermanente obținute, avute și înainte de 2001 și după 2001. Diferența este că după 2001 pensionarii nu mai trebuie să aducă documente, sporurile dânșilor vor fi valorificate dacă pentru acestea s-au datorat contribuții de asigurări sociale în baza declarației 112 pe care angajatorii o depun la ANAF”.
Astfel, prin depunerea declarației 112, utilizând datele interoperabile între Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală, se elimină necesitatea prezentării de documente pentru pensionari după anul 2001, a explicat aceasta.
Datele lor sunt deja disponibile și vor fi folosite în baza acestor declarații 112. În ceea ce privește sporurile nepermanente, atât cele anterioare anului 2001, cât și cele ulterioare, inclusiv al 13-lea salariu și alte premii, toate acestea sunt recunoscute conform noii legi.
Sporurile permanente nu fac obiectul recalculării?
Întrebată de ce sporurile permanente nu fac obiectul recalculării, ministrul Muncii a spus:
„Mai explic o dată. Avem marea recalculare care vizează recalcularea tuturor pensiilor după noua formulă. Și apoi se ia în considerare mica recalculare a acestor sporuri”.