Simona Bucura Oprescu a vorbit despre actele necesare celor care vor să obțină mai mulți bani la pensie. Mai precis, cei care vor să beneficieze de a doua recalculare din luna septembrie trebuie să depună mai multe documente.
Ce trebuie să facă românii care vor să primească mai mulți bani la pensie
La momentul respectiv, milioane de români vor primi mai mulți bani la pensie. Este vorba despre documente ce atestă faptul că au beneficiat de acord global, sporuri nepermanente și al 13-lea salariu, respectiv venituri pentru care s-au plătit către stat.
Potrivit ministrului, pensiile care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, „toți aceștia vor avea pensii mai mari”. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive, spune Simona Bucura Oprescu.
„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.
Noua lege a pensiilor introduce reglementări referitoare la perioadele asimilate
Amintim că noua lege a pensiilor introduce reglementări referitoare la perioadele asimilate și care sunt considerate stagii de cotizare în sistemul public de pensii.
La 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Aceasta include reglementări privind perioadele asimilate şi perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Simona Bucura Oprescu spune că în România există aproximativ 800.000 de români plătiți cu salariul minim
Simona Bucura Oprescu a declarat că în România există aproximativ 800.000 de români plătiți cu salariul minim. Potrivit ministrului, instituția nu va finaliza legea salarizării înainte de a mai avea încă o consultare cu sindicaliștii.
Guvernul a adoptat hotărârea de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care va crește la 3.700 lei lunar începând cu 1 iulie 2024, comparativ cu nivelul actual de 3.300 lei.
Ministerul Muncii a confirmat că Executivul a adoptat o hotărâre privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Conform acesteia, salariul minim brut va crește la 3.700 lei lunar, comparativ cu nivelul actual de 3.300 lei. Se va întâmpla începând cu 1 iulie 2024.