Formula oficială pentru calculul pensiei

Cuantumul pensiei se determină folosind următoarea formulă: Pensia = Punctaj mediu anual × Valoarea punctului de pensie

Valoarea punctului de pensie este stabilită anual prin lege. În timp ce această valoare este una fixă și identică pentru toți beneficiarii în cursul unui an, ceea ce variază de la o persoană la alta este punctajul mediu anual.

Acest punctaj este esențial pentru calculul pensiei și se stabilește astfel: Punctaj mediu anual = Total puncte anuale / Număr ani stagiu complet de cotizare

Totalul punctelor anuale se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate de-a lungul carierei. Stagiul complet de cotizare este diferit în funcție de anul nașterii și este impus prin legislație ca o condiție pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, transmite Gândul.

Cum se determină punctajul anual și lunar

Punctajul anual este media celor 12 punctaje lunare obținute într-un an calendaristic, conform formulei: Punctaj anual = (Punctaj lună 1 + … + Punctaj lună 12) / 12

Punctajul lunar este determinat pe baza veniturilor brute și a mediei salariale la nivel național în luna respectivă. Formula utilizată este: Punctaj lunar = Câștig salarial brut lunar / Câștig salarial mediu brut lunar

Această formulă reflectă proporțional contribuțiile unei persoane la sistemul public de pensii. Cu cât venitul lunar este mai mare comparativ cu salariul mediu brut pe economie, cu atât punctajul lunar este mai ridicat.

pensie recalcularea pensiilor pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Perioade asimilate în calculul pensiei

Pe lângă perioadele în care o persoană a avut activitate profesională, sunt recunoscute și perioade în care nu s-au realizat venituri, dar care sunt considerate perioade asimilate. În aceste cazuri, legislația prevede atribuirea unui punctaj special:

  • Studii universitare: se acordă un punctaj echivalent cu 25% din câștigul salarial mediu brut lunar.

  • Stagiu militar: punctaj de 25% din câștigul salarial mediu brut lunar.

  • Concediu pentru creșterea copilului: același punctaj de 25%.

  • Concediu medical (incapacitate temporară de muncă): punctaj calculat în funcție de indemnizația de boală primită.

  • Pensia de invaliditate: se ia în calcul cuantumul pensiei de invaliditate primite în perioada respectivă.

Pentru stagii potențiale în cadrul pensiei de invaliditate, se acordă un punctaj fix lunar în funcție de gradul de invaliditate:

  • 0,70 puncte pentru gradul I

  • 0,55 puncte pentru gradul II

  • 0,35 puncte pentru gradul III

Aceste valori sunt reglementate legal și se aplică în mod standard beneficiarilor de pensie de invaliditate, în funcție de gradul medical stabilit.

Majorări ale punctajului pentru condiții speciale de muncă

Pentru perioadele lucrate în condiții grele, sistemul public de pensii prevede majorări ale punctajului lunar, astfel:

  • +25% pentru activitatea desfășurată în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite

  • +50% pentru activitatea desfășurată în grupa I de muncă sau în condiții speciale

  • +50% pentru alte condiții de muncă prevăzute de lege

Aceste majorări sunt aplicate automat în calculul pensiei dacă perioadele respective sunt dovedite cu acte sau sunt deja înregistrate în evidențele Casei Naționale de Pensii.

Stagiul complet de cotizare este perioada minimă legală necesară pentru a accesa pensia pentru limită de vârstă. Numărul exact de ani variază în funcție de anul nașterii și este prevăzut în legislația sistemului public de pensii.

Punctajul mediu anual se calculează raportând punctele totale acumulate la acest stagiu, chiar dacă o persoană a lucrat mai mult. Astfel, un număr mai mare de ani în care s-au realizat venituri mari duce la un punctaj total mai ridicat, dar media se va raporta la stagiul legal complet.