Periuțele de dinți și capetele de duș sunt pline de viruși periculoşi
Cercetătorii au constatat că acești viruși erau prezenți în număr mare pe capetele de duș și pe periuțele de dinți, care găzduiesc diverse comunități microbiene, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci și protozoare.
Capetele de duș au fost găsite la niveluri de peste 100 de ori mai mari decât cele găsite în apa de la robinet, iar prezența unui ecosistem microscopic în capul dvs. de duș înseamnă, de asemenea, că de fiecare dată când faceți duș, vă acoperiți cu bacterii din capul de duș și cu virusurile fagice aferente, ceea ce reprezintă un risc de infecție.
Pentru a vă dezinfecta capul de duș, înmuiați-l în oțet, îndepărtați reziduurile de săpun și puneți capul de duș într-o pungă de plastic sau alt recipient cu o cantitate suficientă de oțet alb nediluat pentru a acoperi obiectul.
Lăsați-l timp de până la două ore, apoi clătiți-l bine după ce l-ați scos din soluția de oțet și repetați la fiecare lună sau cam așa ceva, în funcție de utilizare.
Periuțele de dinți au prezentat, de asemenea, o diversitate de fagi pe capetele periei, deoarece acestea intră în contact cu structurile din gură (gingie, dinți, limbă, obraji, uvulă și palat) care adăpostesc sute de specii de bacterii și alți microbi.
Sfaturi privind folosirea periuţelor de dinţi
Microbii bucali joacă un rol important în menținerea sănătății gurii prin excluderea germenilor dăunători, ajutând la digerarea alimentelor și reglând funcționarea inimii și a sistemului imunitar, scrie MedicalXpress.
Diversitatea bacteriană a microbiomului gurii și al dinților va influența diversitatea fagilor depozitați pe periuțele de dinți. În timp ce virușii identificați pe periuța de dinți erau bacterieni, nu viruși umani, astfel încât aceștia nu reprezintă o preocupare pentru sănătate. Cu toate acestea, microbii de pe periuța de dinți pot provoca infecții la alte persoane dacă periuța de dinți este împărțită, ducând la boli care variază de la răceală la endocardită.
Pentru a rămâne în siguranță, se recomandă curățarea regulată a periuței de dinți, trecerea acesteia sub robinetul fierbinte timp de aproximativ 30 de secunde, urmată de uscarea la aer. Alte site-uri web recomandă înmuierea capetelor periuței de dinți în apă de gură antibacteriană sau detergenți pentru proteze dentare, iar pentru periuțele de dinți electrice, urmați instrucțiunile de curățare ale producătorului.