Tinerii care vor să-și împlinească visul și să obțină un permis de conducere au acum oportunitatea de a face acest lucru gratis. Ce condiții trebuie îndeplinite?
Mulți tineri cu vârste între 18 și 25 de ani se confruntă cu dificultăți financiare în obținerea unui permis de conducere. Permisul este un element esențial pentru accesul la oportunități de muncă sau pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
Ajutor financiar pentru cei care vor permis de conducere
În acest context, Fundația Pentru Comunitate, cu sprijinul financiar al MOL România, lansează și anul acesta programul „Permis pentru Viitor”. Acesta vine în ajutorul tinerilor fără posibilități materiale. Programul este deja la a 9-a ediție.
Programul „Permis pentru Viitor” acoperă costurile școlii de șoferi, inclusiv cheltuielile adiacente. Se aplică pentru categoriile B, C sau D. Acest sprijin este direcționat către tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani, provenind din medii defavorizate. Aceștia pot fi elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școli generale.
Fundația Pentru Comunitate deschide lista de înscrieri pentru program până pe data de 24 ianuarie. Astfel, tinerii din medii defavorizate au ocazia să își îndeplinească visul de a obține un permis de conducere. Este un pas esențial în creșterea șanselor de angajare și în extinderea posibilităților profesionale pentru participanți.
Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi pentru categoria D/DE este de 21 de ani.
Ce taxe se plătesc pentru eliberarea permisului de conducere?
Taxa ce trebuie achitată pentru obținerea unui permis de conducere este de 89 lei, iar pentru eliberarea certificatului de înmatriculare e de 49 lei. Plățile se fac în contul BCR, CEC BANK și rețeaua de Stații de Plata SelfPay.
Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Stații de Plată SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate și universități, precizează Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată, prevăzute de lege.
De menționat că, plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor.