Permis de conducere reînnoit și pentru un italian de 100 de ani
Permis de conducere reînnoit la 100 de ani! Luciano Gulmini, un italian care a împlinit recent 100 de ani, a impresionat o lume întreagă, după ce s-a dus să-și reînnoiască permisul auto. Se pare că, pentru el, vârsta este doar un număr. Sănătatea sa îi permită s-o plimbe pe soția sa (96 de ani) cu mașina sa oriunde-n Italia. În fiecare după-amiază, cei doi merg la stațiunea litorală Lido Adriano, unde se întâlnesc cu prietenii lor.
Potrivit publicației italiene Occhio Notizie, Luciano Gulmini a reușit să-și reînnoiască permisul de conducere pentru încă doi ani, după ce a trecut cu succes toate testele la Automobil Club Italia (ACI).
„Adevărul este că aveam ceva temeri, permisul la 100 de ani nu este chiar atât de frecvent, dar totul a mers bine. Soția mea, Tebe, și cu mine putem continua să mergem la Lido Adriano, la plaja Alessandra, unde sunt prieteni de-o viață. Este bine să respirăm aerul mării”, a declarat el.
Închirierea unei mașini este interzisă după 65 de ani
În România, în schimb, chiar și închirierea unei mașini este interzisă șoferilor care au peste 65 de ani. Companiile de închirieri auto impun anumite condiții pentru șoferi, precum:
- vârsta minimă între 19 și 24 de ani;
- un permis de conducere valabil;
- o experiență de conducere de minimum 1 an (unele firme cer până la 4 ani);
- vârsta maximă de 65 de ani.
De exemplu, unele companii auto închiriază mașini doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 de ani și 60 de ani, în timp ce altele acceptă șoferi mai tineri sau mai în vârstă, dar numai dacă plătesc o taxă suplimentară. Majoritatea accidentelor rutiere sunt provocate de șoferi fără experiență. În plus, studiile internaționale arată că riscul de incidente crește odată cu vârsta.
De exemplu, o firmă auto din București adaugă o taxă de 5 euro pe zi pentru șoferii care nu au între 24 de ani și 69 de ani. Taxe similare se aplică și la nivel internațional. Deși legea nu impune o limită maximă de vârstă pentru închirierea unei mașini, fiecare companie auto își poate stabili propriile reguli. Astfel, șoferii care depășesc acest prag fie plătesc mai mult, fie nu pot închiria deloc.