Românii care vor să se urce la volanului unei mașini, pot pleca la drum numai dacă au un permis de conducere. Cei care nu au acest document și totuși pleacă pe drumurile publice, riscă să fie sancționați potrivit Codului Rutier. Un adolescent din comuna Tamași nu a respectat aceste reguli, iar acum a fost luat de către poliție.
Eveniment rutier provocat de un tânăr de 17 ani
Marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău a raportat că un tânăr de 17 ani din comuna Tamași a fost reținut de poliție. Acesta a fost prins după ce a furat un automobil și a intrat cu el într-un stâlp.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, agentul șef adjunct Gabriel Dumitrache, a declarat că tânărul ar fi sustras un autoturism din comuna Gioseni și l-ar fi condus pe drumul județean din localitate.
Într-o curbă la dreapta, tânărul ar fi pierdut controlul direcției de deplasare și ar fi intrat în coliziune cu un stâlp din lemn. În urma evenimentului rutier, au rezultat doar pagube materiale.
„Tânărul ar fi sustras un autoturism din comuna Gioseni şi l-ar fi condus pe drumul judeţean din localitate, iar într-o curbă la dreapta ar fi pierdut controlul direcţiei de deplasare intrând în coliziune cu un stâlp din lemn. În urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, agentul şef adjunct Gabriel Dumitrache.
Minorul a fost reținut pentru 24 de ore și este acuzat de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis și de furt pentru uz personal.
Pedepse pentru conducerea unui autoturism fără permis de conducere
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.