Permis de conducere valabil pe viață în Franța

Permis de conducere valabil pe viață! Da, este posibil! Potrivit Codului Rutier din Franța, actualizat recent, permisul de conducere este valabil pe viață. Spre deosebire de alte state, Franța se bazează pe responsabilitate șoferilor.

În ciuda acestui fapt, cadrele medicale pot semnala un șofer ca fiind inapt pentru condus, indiferent de vârstă, declanșând un control medical.

Potrivit statisticilor pentru anul 2024, persoanele de peste 75 de ani prezintă un risc crescut de accidente rutiere. Totuși, subiectul rămâne unul controversat. Profesorul Guérin, medic geriatru, susține că vârsta mai înaintată poate aduce și avantaje în unele cazuri.

„Îmbătrânirea îi afectează pe fiecare în mod diferit. Un bărbat de 80 de ani poate fi mai în formă decât un bărbat de 50 de ani sub tratament”, a explicat specialistul medical.

Legea s-ar putea schimba în România

În România, legea s-ar putea schimba în curând. O inițiativă legislativă de anul trecut aduce schimbări importante privind valabilitatea permiselor de conducere.

În prezent, conform art. 24 alin. (5) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, permisul de conducere trebuie reînnoit o dată la zece ani, indiferent de vârsta șoferului. Acea inițiativă legislativă propune însă modificări importante în acest cadru normativ, introducând noi reguli privind valabilitatea permiselor de conducere, în special pentru persoanele care au împlinit vârsta de 70 de ani.

Ce modificări aduce proiectul legislativ?

Conform proiectului de lege aflat în dezbatere, se preconizează următoarele schimbări:

  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 70 de ani, permisul de conducere va avea o valabilitate extinsă la 15 ani.
  • Pentru persoanele care au împlinit 70 de ani, valabilitatea permisului de conducere va fi redusă la 5 ani, față de 10 ani în prezent.
  • Pentru șoferii care au împlinit 80 de ani, perioada de reînnoire va fi doar de 3 ani.

Această modificare legislativă urmărește să introducă un sistem prin care aptitudinile medicale și capacitatea de a conduce să fie verificate mai des în cazul șoferilor vârstnici pentru a preveni eventuale accidente de mașină. Pe scurt, pin reducerea valabilității permiselor auto pentru persoanele de peste 70 de ani, autoritățile române urmăresc: creșterea siguranței rutiere, monitorizarea sănătății conducătorilor auto și reducerea riscurilor pentru ceilalți participanți la trafic.