Așadar, Parlamentul European va vota noi norme privind valabilitatea unui permis auto și conducerea autovehiculelor. Deciziile vor fi luate în în sesiunea plenară din ianuarie 2024.
Noi norme privind valabilitatea unui permis
Acestea includ actualizarea limitelor de valabilitate pentru permisele de conducere. Altă măsură vizează controale medicale obligatorii la reînnoire. Deputații europeni au propus și trecerea la permise de conducere digitale. Acestea ar fi disponibile pe telefoane și complet echivalente cu un document fizic.
Conform noilor norme UE ce urmează să fie votate, permisele de conducere pentru motociclete, autoturisme și tractoare trebuie să fie valabile cel puțin 15 ani.
Simultan, permisele de conducere pentru camioane și autobuze trebuie să fie valabile timp de 5 ani, arată noile norme.
Astfel, șoferii profesioniști vor trebui să facă controale medicale obligatorii, atât la obținerea permisului de conducere, cât și la reînnoirea lui.
Va fi votată și propunerea de reînnoire a permiselor de conducere pentru persoanele de peste 70 de ani la fiecare 5 ani.
Sunt propuse măsuri și pentru șoferii începători
Totodată, sunt propuse măsuri și pentru șoferii începători. Aceștia vor trebui să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani, în cazul în care noile norme sunt aprobate.
În această perioadă, șoferii începători se vor confrunta cu restricții, cum ar fi o limită de 0,2 g/l de alcool. Trebuie menționat că limita pentru alcool în România este zero indiferent de vechimea șoferului.
Sunt propuse și alte sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor de circulație. Totodată, potrivit noilor norme UE, tinerii de 17 ani pot fi eligibili pentru a obține un permis de conducere dacă sunt însoțiți de un șofer mai experimentat.
Fiecare țară membră UE va putea modifica aceste reguli generale.
Un nou semn de circulație provoacă mari confuzii în rândul șoferilor
În altă ordine de idei, un nou semn de circulație specific „sensului giratoriu” provoacă mari confuzii în rândul șoferilor. A fost introdus în 2023, generând o stare de confuzie în rândul șoferilor, datorită asemănării cu indicatorul ce indică prezența unui sens giratoriu.
Semnul prezintă o săgeată întoarsă. El indică permisiunea pentru realizarea manevrei de întoarcere „U-Turn” sau întoarcere la 180 de grade.
Deși săgeata întoarsă poate părea similară cu cea a semnului specific „sensului giratoriu”, semnul nou introdus este destinat exclusiv indicării posibilității de a face întoarcerea completă.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să fie atenți. Totodată, sunt sfătuiți să distingă cu precizie între aceste două semne, evitând astfel confuziile în trafic.