Un nou proiect vine să modifice valabilitatea permiselor de conducere în cazul anumitor șoferi. Potrivit inițiatorilor, prin acest demers s-ar reduce riscul de producere a accidentelor rutiere grave.
Se schimbă valabilitatea permiselor de conducere
Un grup de parlamentari a depus un proiect de lege de modificare a Codului Rutier care vizează schimbarea regulilor privind valabilitatea permiselor de conducere pentru șoferii în vârstă.
Potrivit acestui proiect, septuagenarii ar urma să repete analizele medicale pentru carnetul de conducere o dată la cinci ani, în timp ce octogenarii ar trebui să facă acest lucru din doi în doi ani.
Scopul principal al acestei inițiative legislative privind valabilitatea permiselor de conducere este de a reduce riscul de producere a accidentelor rutiere grave, ținând cont de faptul că, potrivit studiilor recente, șoferii își pot pierde din simțuri și reflexe odată cu înaintarea în vârstă.
Problemele pot varia de la pierderea auzului și a vederii periferice până la încetinirea reacțiilor și instalarea unor boli degenerative. Timpul de reacție al șoferilor în vârstă este considerabil mai scăzut, iar acest lucru poate crește riscul de producere a accidentelor.
„La cei în vârstă, timpul de reacție este foarte scăzut. Din momentul în care ai văzut obstacolul până calci pedala ca să începi procedura de frânare durează mai mult”, spune Vasile Postelnicu, instructor auto, conform Adevărul.
Evaluări medicale mai dese pentru șoferii seniori
În acest context, parlamentarii consideră necesară instituirea unor evaluări medicale mai frecvente pentru șoferii în vârstă, pentru a determina dacă aceștia sunt încă apți să conducă autovehicule.
Proiectul de lege propune o reducere drastică pentru valabilitatea permiselor de conducere la șoferii trecuți de 70 de ani. Astfel, valabilitatea permiselor ar urma să fie de 15 ani până la vârsta de 70 de ani, de 5 ani pentru cei care au trecut de această vârstă și de doar 2 ani pentru cei de peste 80 de ani.
„Până la 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie 15 ani, pentru persoanele care trec de 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie doar de 5 ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, de doi ani. Ne gândim la verificările medicale care trebuie să aibă loc. Se vorbește mult în spațiul public, se face foarte puțin”, precizează Cristian Paul Ichim, deputat.
Autorii proiectului argumentează că prin implementarea acestor măsuri se va reduce numărul de șoferi în vârstă care conduc vehicule pe drumurile publice, chiar dacă aceștia suferă de afecțiuni care pot influența negativ capacitatea lor de a conduce și pot duce la producerea de accidente rutiere grave.