Mai precis, comisarul european pentru transporturi a declarat că permisele de conducere sunt „foarte variate” la nivelul UE. În acest context, a spus ea, autoritățile trebuie să le „armonizeze și modernizeze”.
Adina Vălean a spus că permisele sunt foarte variate la nivelul UE
„Practic, noi reguli, pentru că trebuia la nivel european să armonizăm și să modernizăm și permisele de conducere, cu accent pe a armoniza regulile. Ele sunt foarte variate la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de recunoașterea reciprocă, sunt diverse, diverse condiții pentru obținerea permisului de conducere, pentru controalele medicale, vârsta de la care poţi să-l iei”, a declarat Adina Vălean la Digi24.
Sunt anumite țări nordice tinerii sunt lăsați să conducă încă de la 14 ani
De asemenea, aceasta a spus că sunt anumite țări nordice tinerii sunt lăsați să conducă încă de la 14 ani.
„Sunt țări nordice în care tinerii sunt lăsați să conducă așa-numitele tractoare – care de fapt sunt niște mașini cu o viteză limitată la 50 km/h – încă de la 14 ani.
Și atunci, a fost nevoia să armonizăm, să coordonăm regulile. Această chestiune a permiselor de conducere face parte dintr-un pachet mai larg, care este destinat a spori siguranța rutieră la nivel european, pentru că vor fi întărite și regulile privind aplicarea pedepselor de circulație transfrontalieră.
Dar întorcându-ne la permisele de conducere, sunt câteva reguli noi. Într-adevăr, la 17 ani pot începe să conducă, însoțiţi, și după doi ani pot da un test pentru a obține definitiv permisul de conducere – sigur, cu toleranță zero la anumite abateri, printre care alcoolul. Dacă se întâmplă ceva în această perioadă de probă, își pot lua adio de la orice permis”, a completat comisarul european pentru transporturi.
Românii cu permis auto trebuie să fie atenți când pornesc la drum
Șoferii trebuie să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se urcă la volan, deoarece pot pune în pericol atât viața lor, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Așadar, cei care consumă băuturi alcoolice și au și permis auto trebuie să știe la cât timp după ce au băut pot urca la volan, fără a risca să fie sancționat.
Cei din domeniu spun că timpul este determinat de cât de tare este băutura și de ce cantitate ai consumat. Astfel, alcoolul poate rămâne în sânge pentru o perioadă de 24 de ore. Ca exemplu, un litru de vin se elimină din sânge între 7 și 9 ore.
Experții mai spun că 500 de mililitri de alcool de 5% se elimină repede din sânge, acesta fiind echivalentul unei beri.
Așa cum am precizat mai sus, timpul în care este băută o bere determină perioada în carer alcoolul este eliminat de sânge. Așadar, o bere este eliminată de sânge în două ore, dacă aceasta a fost băută lent, în aproximativ o oră.
Dacă berea a fost băută rapid, într-o jumătate de oră, atunci alcoolul va fi eliminat din sânge în 6 ore.