Afacerea cu permise de conducere false capătă din ce în ce mai mult teren în România, și tot mai mulți români pică în plasa escrocilor. Iată cum acționează aceștia.
Afacerea cu permise de conducere false capătă teren în România
Afacerea cu permise de conducere false a câștigat teren în România. În ultimul an, un număr tot mai mare de români au încercat să achiziționeze permise de conducere de pe internet. Vânzătorii promit că aceste documente sunt autentice, însă realitatea este diferită. Autoritățile se confruntă cu dificultăți, deoarece majoritatea vânzătorilor nu sunt cetățeni români.
O simplă căutare pe internet relevă zeci de site-uri care oferă permise de conducere autentice, înregistrate în bazele de date, fără a fi necesar să susții un examen. Toate acestea, evident, în schimbul unei sume de bani. De asemenea, rețelele de socializare sunt pline de anunțuri destinate în special românilor și moldovenilor.
Ana Ciuvică, reporter Antena 3, a menționat că a găsit o astfel de pagină care promite permise de conducere autentice și înregistrate în baza de date. Deși nimeni nu a răspuns la telefon, persoana asociată cu acel număr i-a trimis imediat un mesaj, spunându-i că poate adresa în scris toate întrebările.
Aceasta a povestit că a fost informată din primele momente, într-o română stâlcită, că permisul va costa 700 de euro. S-a mai menționat faptul că plata va fi efectuată în două rate: o parte din sumă la trimiterea comenzii și cealaltă parte după livrare. În maxim 10 zile lucrătoare ar trebui să primească un carnet înregistrat în bazele de date. De asemenea, a solicitat un model pentru a vedea cum arată un astfel de permis de conducere.
La prima impresie, pare a fi un permis autentic, eliberat în 2024, având un termen de valabilitate de 10 ani.
La o examinare mai atentă, totuși, se poate observa că titularul acestui permis este autorizat să conducă doar vehicule din categoria B, nefiind incluse și categoriile AM și B1, așa cum ar fi în cazul unui permis de conducere autentic.
Anunțuri postate online
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IGPR, a explicat că, de cele mai multe ori, sunt postate online diverse anunțuri la care oamenii apelează și intră în discuții. Acesta a menționat că, după ce își trimit banii, le este transmisă o fotografie cu un permis care se presupune că este adevărat, însă, de fapt, este complet fals.
Rețelele de socializare sunt, de asemenea, pline de astfel de reclame, a precizat acesta.
Bogdan Ghebaur a menționat că, de această dată, li s-au cerut 1800 de euro pentru un permis original, introdus în baza de date. El a explicat că, pentru a obține acest permis, nu este necesar să susțină examenul teoretic sau cel practic, ci doar să plătească și să trimită o poză cu buletinul, o fotografie tip carte de identitate, una cu semnătura și să comunice adresa la care doresc livrarea.
Atunci când a cerut mai multe detalii, a primit dovezi de la clienți mulțumiți. Cu toate acestea, în realitate, a subliniat el, în cele mai multe cazuri, aceste permise de conducere nu vor fi livrate clienților.
„Sub nicio formă nu putem cumpăra un permis de pe internet și cu garanția că va fi implementat în bazele de date și asta nu doar in România, în toate statele din UE este strict reglementat modul în care se emite un permis de conducere.
Iar aceşti vânzători, de cele mai multe ori, nici nu sunt români. Ţara noastră, la fel ca Moldova sau Bulgaria reprezintă doar piaţa de desfacere pentru afacerea lor. În România, persoanele care sunt prinse conducând cu un permis de conducere fals riscă până la 3 ani de închisoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt an IGPR.