Pe langa conditia de varsta (de regula, cel putin 18 ani), persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa fie apta din punct de vedere fizic si psihic pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicita examinarea, sa nu fi fost condamnata pentru vreuna dintre infractiunile prevazute de art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1996 republicat. In final, nu lipsita de importanta este absolvirea cursurilor unei scoli de pregatire a conducator
Pe langa conditia de varsta (de regula, cel putin 18 ani), persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa fie apta din punct de vedere fizic si psihic pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicita examinarea, sa nu fi fost condamnata pentru vreuna dintre infractiunile prevazute de art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1996 republicat. In final, nu lipsita de importanta este absolvirea cursurilor unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule, autorizata de Politie.
Articolul nr. 64 din Hotararea nr. 890/1998 prevede ca „pregatirea practica a candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1 si B+E poate fi efectuata si de catre instructori auto independenti. Avantajul apelarii la serviciile acestora este faptul ca ei se ocupa mai serios de pregatirea
cursantilor, fiind vorba de afacerea personala. In cadrul scolilor, instructorii sunt salariati si ii intereseaza mai mult sau mai putin calitatea serviciului.
Exista insa si dezavantaje. Daca apar probleme tehnice la autoturism, atunci durata de scolarizare va creste proportional cu perioada de reparatii. Acest lucru nu se intampla insa cand este vorba despre o scoala de soferi care dispune de mai multe autoturisme (firmele care se respecta au o masina de rezerva tot timpul) si deci are posibilitatea de a reprograma orele celor ce erau instruiti pe o masina care s-a stricat ulterior. De asemenea, se intampla de multe ori ca instructorul si elevul sa nu poata comunica din diverse motive. Astfel, al doilea avantaj al scolilor este posibilitatea cursantului de a schimba instructorul.
Pentru a castiga timp, este recomandat ca imediat ce au inceput orele de conducere sa demareze si intocmirea dosarului care, la sfarsitul cursului, va fi depus la Politie, in vederea sustinerii examenului. Acesta va cuprinde: fisa medicala, cazierul judiciar, fotografii executate la un laborator agreat de Politie (costa aproximativ 50.000 lei), taxa permis (120.000 lei), taxa de examen (pentru categoria B – 850 lei, iar pentru categoria C – 5.000 lei). Ambele taxe se vor plati la CEC. Cazierul judiciar eliberat de circa de politie in a carei raza teritoriala s-a nascut solicitantul va fi ridicat de la sectia de politie unde acesta are domiciliul stabil. In functie de pile, va fi eliberat dupa o zi sau 30 de zile.
Legea prevede si masuri de sanctionare. In cazul in care se constata ca unui candidat i-a fost permisa prezentarea la examen ori ca acesta a fost declarat admis prin incalcarea prevederilor legale, se va dispune anularea examenului. Cei care vor pica la examen vor avea dreptul sa il sustina din nou dupa 30 de zile, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea scolii. De asemenea, persoanele declarate admise la proba teoretica si care nu se prezinta in termen de 90 de zile la proba practica vor fi declarate respinse.
Aurelian Buliga