Spectacol de lumini pe cerul României. Perseidele își ating apogeul în noaptea de 11 spre 12 august

În fiecare an, Perseidele revin pe cerul nopții pentru a oferi un spectacol fascinant de lumină și culoare. Această ploaie de meteori, activă din luna iulie până pe 26 august, va atinge punctul culminant în noaptea de 11 spre 12 august, cu puțin înainte de răsărit.

Perseidele, denumite astfel după constelația Perseus din care par că vin, sunt printre cele mai spectaculoase și ușor de observat fenomene astronomice ale anului, producând meteori strălucitori, de un albastru intens.

Fenomenul este provocat de cometa 109P/Swift-Tuttle, care, la trecerea sa prin apropierea Soarelui, eliberează particule de praf cosmic. Acestea, intrând în atmosfera Pământului, se încing și produc dâre luminoase vizibile pe cer, potrivit astro-urseanu.ro.

Astronomul Don Pollacco de la Universitatea Warwick subliniază că Perseidele oferă un număr impresionant de meteori strălucitori.

Nu este o „ploaie de stele” în adevăratul sens al cuvântului

Cei care doresc să se bucure de acest spectacol vor avea cele mai bune condiții de vizionare în emisfera nordică, departe de luminile orașului, în nopțile fără nori. Maximul activității meteorice va fi în ziua de 12 august, între orele 16:00 și 19:00, însă fiind în timpul zilei, meteorii vor fi cel mai bine vizibili în noaptea de 11 spre 12 august, precum și în noaptea de 12 spre 13 august.

Observatorii din zonele cu cer curat vor putea vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce cei din orașe vor putea observa între 10 și 20 de meteori pe oră. Pentru a maximiza șansele de a vedea cât mai mulți meteori, este recomandat să priviți cerul întins pe spate pentru cel puțin o oră.

În timpul maximului Perseidelor, se poate vedea aproximativ un meteor pe minut. Totuși, nu este vorba de o „ploaie de stele” în adevăratul sens al cuvântului, un fenomen mult mai rar care presupune câteva mii de meteori pe oră.

După Perseide, următoarea mare ploaie de meteori va fi cea a Orionidelor, care va atinge apogeul între 21 și 22 octombrie, oferind până la 30 de meteori pe oră, proveniți din cometa Halley.

Cât de mari sunt fragmentele care iau foc în atmosferă?

Astronomul Cătălin Beldea a venit cu câteva informaţii utile la Antena 3 pentru cei interesaţi de acest spectacol ceresc.

„Noaptea asta e bine și noaptea viitoare (n.r. noaptea de luni spre marți). Să știți că România va avea cer senin și noaptea asta și mâine noapte.

Puteți să ieșiți liniștiți, dar trebuie să ieșiți de undeva din afara orașelor să vedeți aceste perseide. Meteori se numesc, nu sunt stele căzătoare sau, mă rog, stele între ghilimele. Sunt niște particule care provin din coada unei comete, iar particulele astea sunt foarte mici, cât unghia de la deget.

Intră în atmosferă, ard și se aprind și de astea le vedem noi pentru o secundă. Jumătate de secundă, poate să fie cât o nucă. (…)

Sunt particule destul de mici care intră în atmosferă cu sutele de mii, cu milioanele. Dar alea mai mici nu se văd cu ochiul liber. Trebuie să fie cam cât o nucă așa și să se aprindă în atmosferă ca să le și vedem cu ochiul liber.

Trebuie să fim atenți pe tot cerul, atenție, să nu vă uitați doar într-o zonă a cerului, de-aia e bine să stați pe un șezlong sau să stați pe întinși pe spate pe o pătură.

Stați, luați-vă haine groase pentru că în afara orașului sau la munte va fi frig, chiar dacă vedeți că sunt 25-30° seara în București sau în alte orașe, în afara orașelor sau la munte pt fi 5° în perioada asta și dacă mergeți să fiți pregătiți, că aveți de stat câteva ore bune în afară”, a explicat specialistul.

Iată câteva imagini cu Perseidele de anul trecut.