Familiile şi reprezentanţii persoanelor cu handicap accentuat, scutiţi de chiria pentru casele de stat

Senatul României

SURSA FOTO: Dreamstime

Senatul a adoptat o lege care prevede că familiile şi reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap accentuat, pot fi scutiţi de la plata chiriilor pentru casele de stat care sunt în folosinţa acestor persoane.

Scutiri la chirii pentru familiile personelor cu handicap accentuat

Familiile şi reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap accentuat, pot fi scutiţi de la plata chiriilor pentru casele de stat care sunt în folosinţa acestor persoane

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat în procedură de urgenţă şi urmează să primească votul decizional al Camerei Deputaţilor.

Astfel, proiectul de lege completarea art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În sensul în care „beneficiază de prevederile alin. (2) lit. b) şi adultul cu handicap accentuat şi familia sau reprezentantul legal pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat”.

Articolul 20 prevede, în forma în vigoare a legii că persoanele cu handicap grav beneficiază de „scutirea de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia şi care sunt în folosinţa acestor persoane”.

„Sunt situaţii numeroase, în care, din cauza unei lacune legislative, reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap, atât adulţi cât şi minori, cu grad accentuat, nu pot fi scutiţi de la plata chiriilor. Pentru suprafeţele locative cu destinaţia locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia. Și care sunt în folosinţa acestor persoane. Deşi diferenţele dintre gradele de handicap accentuant şi grav nu sunt mari. Mai mult de atât persoanele cu handicap accentuat (atât adulţi cât şi minori) au nevoie de reprezentanţi legali. Ce pot să le asigure desfăşurarea activităţilor necesare unui trai”, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Dreptul trebuie oferit pentru echitate

De asemenea, liberalii mai motivează că „atâtat timp cât în cadrul actual al art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 se prevede că poate beneficia de scutirea de la plata chiriei, adultul cu handicap accentuat, considerăm inechitabil şi injust de a nu oferi acest drept şi familiei reprezentantului legal al adultului (date fiind situaţiile când acesta nu îşi poate derula activităţile privind traiul) cât şi familiei sau reprezentantului legal al unui copil cu handicap accentuat (raportat la faptul că un minor nu se poate îngriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiţi a face eforturi deosebit de mari în vederea oferirii unui tratament, educaţie, etc.)”.

Astfel, iniţiatorii propun completarea art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006, în sensul de a înlătura situaţiile în care reprezentanţii legali nu pot beneficia de reducerea chiriei. Deşi probleme celor două categorii sunt aproape identice cu cele ale persoanelor cu handicap grav. Precum şi a reprezentanţilor legali ai acestora”, conform expunerii de motive a proiectului de lege.