Persoanele care nu ar trebui să mai mănânce ouă. Alimentul-minune le poate fi dăunător

mic dejun, ouă

SURSA FOTO: Dreamstime

Evitați să mâncați ouă dacă acest lucru se întâmplă frecvent. Nu există un aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle. În plus, ouăle pot fi mâncate ca fel principal la toate cele trei mese ale zilei sau pot fi folosite, ca ingrediente, la gătit și coacere.

Ouăle sunt considerate o proteină completă, ceea ce înseamnă că veți obține toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru a repara țesuturile și a absorbi nutrienții. Un singur ou este o sursă excelentă de vitamine B, fier, zinc și seleniu. Dar și una din sursele de colină pentru a susține funcția creierului.

Asociația Americană a Inimii spune că majoritatea oamenilor poate mănca un ou în fiecare zi, deoarece colesterolul din alimente nu se traduce, automat, în colesterol din sânge (grăsimile saturate sunt cel mai mare vinovat).

De ce ar trebui să evitați să mâncați ouă

Cu toate acestea, ar putea fi bine să evitați să mâncați ouă dintr-un alt motiv. Este vorba de constipație. Conform datelor Institutului Național pentru Îmbătrânire, constipația poate apărea dacă mănânci multe ouă și alte alimente de origine animală, fără suficiente fibre, scrie Healthdigest.

Ouăle nu sunt vinovate de constipație, dar, consumate în exces, fără alte alimente cu fibre, ar putea contribui la această problemă. Proteinele din ouă te pot ajuta să te simți plin, așa că s-ar putea să nu simți nevoia să mănânci alte alimente, mai ales dacă încerci să slăbești.

În acest caz, corpul resimte acut lipsa fibrelor

O dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați duce la scăderea rapidă în greutate, dar corpul resimte acut lipsa fibrelor. Fibrele solubile și fibrele insolubile lucrează împreună pentru a stimula intestinul, a adăuga volum scaunului și a combate constipația.

Chiar dacă mănânci ouă cu alte alimente, acelea ar putea duce la constipație. De exemplu, un ou sau două, combinate cu două felii de pâine albă sau o brioșă nu vor face lucrurile să se miște foarte bine în intestine. Cerealele rafinate, mai mult decât cerealele integrale, nu asigură fibrele de care aveți nevoie în fiecare zi.

Ouă fierte; SURSA FOTO: Dreamstime

Alimente pe care trebuie să le combinați cu ouă pentru a rezolva problema constipației

Nu trebuie să evitați complet ouăle, dacă suferiți de constipație. În schimb, observați ceea ce mâncați pe parcursul zilei, acordând o atenție deosebită fibrelor.

Ouăle nu vă vor furniza necesarul de fibre, dar alte alimente pot ajuta la ameliorarea constipației. Dacă vă place o omletă cu brânză, adăugați la ea o cană de broccoli tocat pentru 2,4 grame de fibre. Adaugăți o felie de pâine multicereale pentru alte 2 grame de fibre sau o cană de fructe de pădure pentru 3 grame de fibre.

Un singur aliment nu provoacă constipație, ci dieta în ansamblu. Chiar dacă aveți suficiente fibre în dietă, anumite medicamente, lipsa exercițiilor fizice și hidratarea slabă pot duce la constipație.

Constipația este frecventă la adulții în vârstă, mai ales dacă au afecțiuni medicale precum diabet sau boala Parkinson. Creșterea numărului persoanelor care suferă de constipație odată cu înaintarea în vârstă este pusă de specialiști pe seama modificărilor ce apar în flora intestinală.

Când organismul îmbătrânește și tranzitul intestinal are de suferit. Astfel, digestia devine mai lentă, iar tranzitul intestinal este și el mai lent.

Alimentele procesate, un factor important în apariția constipației

Alimentele procesate sunt lipsite de fibre, ceea ce ar putea afecta digestia și ar putea agrava simptomele constipației. În plus, conțin niveluri ridicate de grăsimi trans, care cresc inflamația intestinală și aditivi precum conservanți, îndulcitori sau coloranți, care pot modifica echilibrul microbiomului intestinal.

Schimbarea stilului de viață, prin includerea unor alimente bogate în fibre, permite alimentelor să se miște mai ușor prin sistemul digestiv, în timp ce o bună hidratare va împiedica organismul să aibă blocaje provocând constipația. Suplimentele alimentare pot exacerba (sau chiar pot fi sursa) durerilor de stomac.

Suplimentele de fier pot modifica microbiomul intestinal, ducând la inflamații la nivelul mucoasei și apoi la constipație. Suplimentele de calciu pot avea, de asemenea, un efect advers nedorit, ducând la gaze, constipație și balonare, conform Clinicii Mayo.