Orice vacanță sau alt tip de călătorie peste granițele țării înseamnă multe bagaje și mai ales documente necesare. Obligatoriu, pașaportul. Deși acum putem călători în state din Europa fără pașaport, doar cu buletinul, multe destinații necesită deținerea în bagaj a unui pașaport.
Dar, potrivit Outlookindia, acest lucru nu este valabil pentru toți oamenii. În lume, există trei persoane care nu au nevoie de pașapoarte, indiferent de locul în care merg. Există și o explicație pentru care aceste persoane nu trebuie să prezinte un pașaport când trec granițele țării lor.
Acești privilegiați ai sorții sunt Împăratul Naruhito al Japoniei și soția sa, Împărăteasa Masako, și Regele Marii Britanii Charles al -III-lea. Anterior, Regina Elisabeta a II-a beneficiat de acest privilegiu.
De ce monarhul Marii Britanii este diferit de ceilalți
Spre deosebire de Regele Charles al III-lea, ceilalți membri ai monarhiei britanice nu au acest drept. Ceea ce îl face pe monarhul Marii Britanii diferit de restul este un document emis în numele Majestății Sale, în care se menționează: „Secretarul de stat al Majestății Sale Britanice solicită și cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor pe care îi poate interesa să permită purtătorului să treacă liber, fără îngăduință sau împiedicare, și să acorde purtătorului asistență și protecție, după cum este necesar.”
Din același motiv, Regele este singura persoană din Marea Britanie care poate conduce o mașină fără permis. Acest document se aplică numai regelui sau reginei care domnește și nu și celor care pot fi înrudiți direct cu el, prin căsătorie sau rudenie. Prin urmare, chiar și Camilla, Regina Consoartă, trebuie să folosească un pașaport diplomatic atunci când călătorește în străinătate.
La fel și în cazul Împăratului Japoniei
În cazul celor doi reprezentanți ai Japoniei, un document al ministerului, din 10 mai 1971, spune că este inadecvat ca Împăratul și Împărăteasa să dețină un pașaport și să fie supuși procedurilor de imigrare și obținerii vizei, ca cetățenii obișnuiți. Ca și în Marea Britanie, această regulă nu se aplică altor membri ai familiei imperiale. Chiar și prințul moștenitor și prințesa trebuie să dețină un pașaport diplomatic.
Cum funcționează
Procesul implică o coordonare la nivel înalt între reprezentanții țărilor, de unde pleacă și ajung. La sosire, Împăratul și Împărăteasa Japoniei trebuie să prezinte documentul de la minister. Mai mult, Ministerul Japoniei anunță în prealabil țara de sosire. Chiar dacă nu se mai descrie drept un zeu pe pământ, asta nu înseamnă că Împăratul Japoniei nu e venerat în ţara sa. În istoria postbelică a Japoniei, nu a existat un moment în care japonezii să aibă mai multă nevoie de monarhul lor ca la cutremurul devastator din 11 martie 2011 şi tsunamiul care a urmat. În cazul regelui Charles- al III-lea, secretarul său privat, Sir Clive Alderton, se ocupă de toate și este consilierul său de încredere din 2006.
Fără viză în 193 de țări
Spre deosebire de Împăratul și Împărăteasa Japoniei, alți cetățeni ai țării au nevoie de pașaport, dar sunt printre cei mai privilegiați călători din lume, deoarece au acces, fără viză, în 193 de țări. În schimb, în ciuda faptului că este una dintre cele mai mari economii din lume, cetățenii din India au acces fără viză în doar 59 de destinații.