Persoanele care suferă de această boală se pot vaccina și ele. Valeriu Gheorghiță a spus clar

vaccinare seringa

SURSA FOTO: Pexels.com

A început campania de vaccinare în România, iar pentru a lămuri întreaga populație cu privire la persoanele care se pot vaccina sau nu, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, vine cu noi precizări.

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre persoanele care suferă de boli autoimune. Potrivit medicului, ele se pot vaccina anti-covid, deoarece nu există nicio contraindicație.  De asemenea, el a mai precizat că acest lucru este valabil în cazul tuturor vaccinurilor de pe piață, iar vaccinul covid nu este diferit cu nimic la acest capitol.

„Se pot vaccina persoanele care au boli autoimune, aici trebuie să plecăm de la ideea că o persoană cu boli autoimune, în general urmează tratamente imunosupresoare, adică tratamente care scad imunitatea, iar din acest punct de vedere nu vorbim de contraindicații, ci vorbim de faptul că este posibil ca răspunsul imun după vaccin să nu fie unul atât de bun comparativ cu o persoană care nu urmează un tratament imunosupresor.

Deci nu vorbim de o contraindicație, ci vorbim de nivelul de protecție pe care îl poate oferi un vaccin la un pacient care are imunitatea scăzută prin boală sau prin tratamente.

Aș mai vrea să adaug, dacă se poate, ceva, această regulă este valabilă pentru orice tip de vaccin și nu este nimic particular pentru vaccinarea împotriva COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță, pentru Rador.

Scăpăm de masca de protecție după vaccinare?

Totodată, medicul a răspuns și întrebării care stă pe buzele tuturor românilor. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre purtarea măștii de protecție după vaccinare.

Potrivit medicului, vaccinul acționează după 14 zile, așa că românii trebuie să continue să se protejeze, deoarece există încă pacienți asimptomatici care pot transmite virusul oricând.

„În primul rând, trebuie să înţelegem că după efectuarea primei doze răspunsul imun începe să crească și să devină protector după circa două săptămâni, după circa 14 zile şi el devine maxim, practic, beneficiile devin maxime atunci când trece încă o săptămână de la cea de-a doua doză. Practic, noi avem un nivel de protecție optim la o lună de la prima doză efectuată.

Ceea ce știm la momentul actual este rata de eficacitate de peste 90-95% în ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, adică boala simptomatică, boala în care un pacient face simptome.

Încă nu avem un răspuns foarte clar medical legat de nivelul de protecție față de infecția asimptomatică, însă din ceea ce estimăm, la acest moment, foarte probabil că riscul de infecție asimptomatică scade și, de asemenea, în consecință, riscul de transmitere de la o persoană la alta scade, şi aici mă refer la persoanele vaccinate.

Din acest punct de vedere sunt date care urmează să fie transmise din studiile care, în momentul de faţă, analizează aceste obiective secundare”, a mai adăugat medicul.