Un studiu recent susține că temperatura corpului poate avea un impact mai mare asupra duratei de viață, decât metabolismul. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen (SIAT) al Academiei Chineze de Științe, împreună cu cei de la Universitatea Wenzhou și Universitatea din Aberdeen, au descoperit că temperatura corpului poate avea un efect mai mare asupra duratei de viață decât rata metabolică.
În biologie se știe că animalele cu o rată metabolică ridicată („traiesc rapid”) tind să moară mai devreme decât cele cu un metabolism lent. Cu toate acestea, în cadrul unei anumite specii, legătura dintre metabolism și durata de viață este mai puțin clară, relatează Thebrighterside.
O problemă cu stabilirea efectului metabolismului asupra duratei de viață este că acesta este adesea legat de schimbările temperaturii corpului. În general, ratele metabolice scăzute sunt asociate cu temperatura scăzută a corpului.
Șoarecii aflați sub restricție calorică trăiesc mai mult, dar nu este clar dacă durata de viață prelungită este legată de metabolismul lor scăzut sau de temperatura corpului mai scăzută.
Metabolismul scăzut nu le-a prelungit viața, dar temperaturile mai ridicate le-au scurtat-o
În acest studiu, cercetătorii au folosit o situație neobișnuită, în care rata metabolică și temperatura corpului se mișcă în direcții opuse pentru a încerca să determine care factor este mai important.
”Când șoarecii și hamsterii au fost expuși la temperaturi ridicate, metabolismul lor a scăzut, în timp ce temperatura corpului lor a crescut. Am descoperit că expunerea rozătoarelor la aceste condiții le-a scurtat durata de viață. Metabolismul mai scăzut nu le-a prelungit viața, dar temperaturile mai ridicate le-au scurtat-o”, a spus profesorul John R. Speakman, co-autor al studiului.
Temperatura corpului, un factor mult mai important
În acest studiu, cercetătorii au folosit ventilatoare mici pentru a răcori șoarecii și hamsterii expuși la temperaturi ridicate. Acest lucru nu le-a afectat metabolismul, dar i-a împiedicat să aibă temperaturi ridicate ale corpului. Această situație a inversat impactul temperaturii ambientale ridicate asupra duratei de viață a rozătoarelor.
Pe baza acestor rezultate, s-a putut deduce faptul că temperatura corpului pare să fie un factor mult mai important al duratei de viață decât rata metabolică.